Csintalan Sándor a Hír Tv Vonalban című műsorában Simon Peresz Magyarország fölvásárlására tett kijelentésére reagálva Hering József újságírót bizonyos náci csoport emblematikus figurájaként többek között olyan őspatkánynak nevezte, aki Gyurcsány Ferenc küldött embereként gyűlöletet terjeszt.

Csintalan Sándor, a Fidesz megmondó embere 2007. november 7-én, majd ismétlésben 2007. november 8-án a Hír Tv Vonalban című interaktív műsorában a Simon Peresz izraeli államelnök október 10-én Magyarország fölvásárlásról szóló hetyke és megalázó beszédével kapcsolatos nézői megnyilatkozásokra válaszolva kétszeri nekifutásra felépített egy egészen beteges összeesküvéselméletet.

Hering József, mint ismeretes, fordította le és elsőként ismertette Simon Peresz botrányos megnyilatkozását, amit Csintalan Sándor ezután sem volt hajlandó elhinni, miután az újságíró az izraeli elnök szavait videón is közzétette. V. Nagy Árpád, egykori titkosszolgáűlati főtiszt is betelefonált Csintalan műsorába, s szerette volna megkérdezni, hogy miért tagadja makacsul az izraeli politikus által kimondott megnyilatkozást. A megmondó ember persze belefojtotta a szót - lekevertette a betelefonálót -, majd ünnepélyes fogadalmat tett: kasztráltatja magát és megeszi a cipőjét a budapesti Hősök terén, ha Peresz tényleg ilyesmit mondott.

Csintalan Sándor nem kasztráltatta magát, hanem 2007. november 7-én a Vonalban című műsorban tovább folytatta ámokfutását a Peresz-beszéd ürügyén. Az MSZMP, majd az MSZP volt vezető politikusa a nézők előtt részletesen kifejtette azt az elméletét, amely szerint Magyarországon manapság létezik egy kisszámú, szélsőséges - nyugodtan nácinak nevezhető - csoport, amelynek tagjai egy követ fújnak a Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt támogató politikai centrummal, és közöttük érdekazonosság áll fenn a magyarországi antiszemitizmus életbentartásában, annak szításában. Csintalan Sándor nevén nevezte, s ezáltal a fent említett náci csoport egyik emblematikus figurájának tekinti Hering Józsefet.

Csintalan Sándor a feljelentés szöveve szerint kijelentéseivel Hering József ellen megvalósította a rágalmazás bűncselekményének törvényi tényállását és annak valamennyi minősítő esetét.

(NH)