A Magyarok Világszövetsége és a Trianon Társaság felhívása:
Szóljanak a harangok!
Nemzeti részvétnyilvánítás a budapesti hajószerencsétlenség áldozataiért
Szörnyű hajózási baleset történt hazánkban május 29-én, 21.05 órakor, amikor a Dunán egy óriás-szállodahajó valósággal a víz alá gyűrt egy kirándulóhajót, amelyen a kétfős magyar legénységen kívül valamennyi utas dél-koreai állampolgár volt. A másodpercek alatt bekövetkezett süllyedést heten élték túl, huszonnyolcan pedig – közöttük a két magyar hajós is – életüket vesztették az áradó Dunában.
A magyar állam mindent elkövetett az áldozatok felkutatásáért, és mind a köztársasági elnök, mind a miniszterelnök részvétét fejezte ki koreai partnerének és a koreai népnek.
Mindazonáltal úgy ítéljük meg, hogy emiatt a példa nélküli tragédia miatt, amely ilyen arányokban követelt áldozatokat, Magyarország népének is ki kell nyilvánítania részvétét, különösen a koreai áldozatok hozzátartozói és az ugyancsak hun gyökereket ápoló koreai nép irányában.
Kérjük ezért a magyar embereket, hogy szerdán, június 12-én, 21.05 órakor álljanak meg 1 percre napi foglalatosságukban, és emlékezzenek néma csendben a budapesti hajókatasztrófa áldozatairól.
Egyházainkat – különösen a budapestieket – pedig arra kérjük, hogy ebben a kegyeleti pillanatban szólaltassák meg a harangokat.
Legyen ez a magyar nemzet részvétnyilvánítása az áldozatok szerettei és a koreai nép irányában.
Budapest, 2019. június 8. 
Drábik János,
a Trianon Társaság elnöke
Patrubány Miklós István Ádám
a Magyarok Világszövetségének elnöke