A cigányok integrációja melletti mély elkötelezettségét hangsúlyozta a kormányfő egy a témában rendezett konferencián (a magyarok mellettit nem nagyon szokta - a szerk.). Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) új szociális lakásépítési programja keretében negyven család kap ingyen lakást és bizonyítékot arra, hogy munka nélkül is jól lehet élni - a kormányzat segítségével – jelentette be Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke (a második felét természetesen csak hozzágondolta - a szerk.). Közben tegnap Fejér megyében saját lakásában két magyar fagyott halálra.

„Nem hiszek abban, hogy lehet két Magyarország. Nem hiszek abban, hogy lehet beszélni tisztességesen nemzetről és köztársaságról, amikor alapvetően elkülönülnek a polgárok (...) identitásuk alapján” – mondta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: ugyanakkor osztja azoknak a véleményét, akik szerint az integráció több, mint roma és nem roma gyerekek egy osztályban tanítása.

Ehhez támogató pedagógiai módszerek, jelentős szakmai segítség szükséges. Az integráció nem egymás mellett élés, hanem az együttélés megtanulása – hangsúlyozta.


Lakást építenének, pénzt követelhetnek vissza

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) új szociális lakásépítési programja keretében negyven család lakhatási problémáját kívánja megoldani idén a kormányzat segítségével – jelentette be Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke szerdán budapesti sajtótájékoztatóján. Nyitrai Ákos, az OCÖ Lakásépítési Kht. műszaki vezetője közölte: a többi között Lenti, Sarud és Tiszaroff településeken építenek majd házakat, amelyek a tervek szerint egyenként 7,8 millió forintból készülhetnek el.

Kolompár Orbán beszámolója szerint 2000 és 2002 között az OCÖ nem tudta befejezni azt a lakásépítési programot, amit az akkori kormánnyal közösen terveztek meg. Ezt a meg nem valósult tervet, melynek mostani költsége 300-400 millió forint lenne, szeretnénk most befejezni az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium támogatásával – mondta.

Kolompár Orbán kitért arra is, hogy a ciklus végéig, 2010-ig a kormányzattal közösen mintegy ötezer család lakhatási problémáján szeretnének segíteni.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy azért kellett ennyi időt várni a lakások építésének újrakezdésével, mert csak tavaly decemberben sikerült lezárni azt az elszámolást, amelyet az akkori kormány nem fogadott el a Farkas Flórián által vezetett országos önkormányzattól. Az akkori pénzügyi elszámolás nem felelt meg a valóságnak. Az ügyet a közgyűlés elé kívánom vinni, hogy a testület hozzon állásfoglalást arról: büntetőfeljelentést tesz-e, vagy visszaköveteli az érintettektől a több százezer forintos, jogosulatlanul felvett összegeket – közölte Kolompár Orbán.

(MTI)

Arppi S. kommentárja: Kíváncsiak vagyunk, hány év alatt sikerül lebontandóvá leamortizálniuk a lakásokat kedves ork segélyezetteinknek & bűnözőinknek. Zajkon például két év kellett hozzá. Számoljon csak a Kedves Olvasó: egy új lakás felépítése az adófizetők legalább 10 milliójába kerül. A cigányok rombolása ezt két év alatt nullázza. És akkor még nem is számoltuk bele a rájuk kib*szott segílyeket, amelyek például a 16 ezres orknépességet eltartó Ózd esetében havi kétmilliárd Ft-ot tesznek ki.