Percekkel Biden bejelentett győzelme után már élesítették is az előre bekészített közleményt:
Szívből gratulálunk Joe Bidennek, az Amerikai Egyesült Államok új, demokrata elnökének a választáson aratott győzelméhez. Nagy öröm, hogy az USA új vezetője az elődjével szemben elkötelezett védelmezője az alapvető emberi jogoknak és a demokratikus értékeknek. Nagy megkönnyebbülés számunkra, hogy a szélsőséges és populista Donald Trumpnak végül csak egy ciklust engedtek az amerikaiak.
Biden győzelmével a világpolitikában is egy nyugodtabb, kiszámíthatóbb és békésebb időszakra számíthatunk, a demokrata politikustól a szabadságjogok erős képviseletét várjuk a nemzetközi színtéren is.
A magyar-amerikai kapcsolatokat ásta alá az Orbán-kormány azzal, hogy az amerikai választások előtt egyértelműen kiálltak a később vereséget szenvedő Donald Trump mellett. Orbán Viktor a Reutersnek még szeptember végén azt nyilatkozta: biztos benne, hogy Trump fog nyerni, és nincs B-terve arra az esetre, ha másképp történne. Úgy látszik, a Fidesz elnökét 30 éves rutinja mégis cserben hagyta. Trump feltétlen támogatásával Orbán a legerősebb és egyik legfontosabb nyugati szövetségesünkkel való jó viszonyt sodorta veszélybe. Elfogadhatatlan és roppant káros, hogy a magyar miniszterelnök ennyire elbizakodottan tette le a voksát a végül elbukó elnök mellett. Reméljük, hogy legkésőbb 2022-ben ezt a hibát is helyre tudjuk hozni. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az egységes ellenzék itthon világos alternatívát kínáljon a szélsőséges és populista Fidesszel és vezetőjével szemben. Mi továbbra is ezért, a magyar demokrácia helyreállításáért fogunk dolgozni.
Magyar Liberális Párt