Futótűzként terjedt el az a hír, miszerint egy fiatal hölgy egy évig vette igénybe a törlesztési moratóriumot, és a tartozás így 1,4 millióval növekedett. Hogy lehet ez? Mivel meglehetősen nagy hitelről van szó - 18 millió forint a leírás alapján - így az ez időre vonatkozó kamatot meg kell fizetni az adósnak. Valószínűleg ennek "köszönhető" ez a nagy összeg.
A Mi Hazánk Mozgalom a törlesztési moratórium bevezetésénél, 2020. májusában felhívta már a figyelmet, hogy a kormány rendelkezhetett volna úgy, hogy a bankok a veszélyhelyzet idejére ne szedhessenek kamatot, de ezt a döntést a bankok kezébe adta. Ők, élve a lehetőséggel, kamatot számolnak fel és ezáltal hosszútávon hasznot húznak a járvány időszakából is. Felmerül a kérdés, vajon mennyire tekinthető teljes megoldásnak a kormány által bevezetett törlesztési moratórium, mely szerint a bankok felszámíthatnak kamatot a moratórium idejére, amivel a követelés növekszik majd? Ezentúl a visszaigényelhető banki szolidaritási adó sem elfogadható! A fenti példából is kitűnik, hogy a bankok, a behajtó cégek lesznek a haszonélvezői a vírushelyzetnek.
Ezért a Mi Hazánk a bankokra és a követeléskezelőkre vonatkozó valódi szolidaritási adót szorgalmaz. A továbbiakban is ragaszkodunk ahhoz, hogy a magyar emberek érdekeit vegye figyelembe a kormány és ne a bankszektornak kreáljon profitot a veszélyhelyzetben! Sokadszorra hívjuk fel a figyelmet, hogy csak az éljen a moratóriummal, aki valóban rászorul! - írja közleményében dr. Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom végrehajtási, hitelügyi szakpolitikusa.