Bezár!
2021. május 11., kedd, Ferenc napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:07 A bolgár elnök előrehozott választást írt ki15:37 Izraeli-gázai konfliktus: zsidó oldalon 2 halott van, a palesztinokén 2615:13 Horvátországban próbarendezvényeken tesztelik a vírus terjedését az oltottak és gyógyultak körében14:54 Tigrissel menekült a rendőrök elől Victor Hugo Texasban14:13 Homoszexuálisokat áldoztatnának egyes német papok - vajon megtehetik kánonjogi következmények nélkül?13:41 Az Arab Liga főtitkára elítélte az izraeli légicsapásokat, az ENSZ aggodalmát fejezte ki13:16 "Ma megölök egy csomó szemetet" - írta a tatárföldi mészáros, akit amúgy rendes gyereknek ismertek12:56 Romániában felhatalmazták a gyógyszertárakat az antigén gyorstesztek elvégzésére12:37 Pfizer-túladagolás: "fáj a fejem, fáradt vagyok és nagyon megijedtem, de azért élek"12:11 Tavaly alig mentek nyaralni az osztrákok, de idén bepótolnák11:38 Szállodaszövetség-elnök: senkit sem fognak beengedni igazolvány nélkül11:18 Szabó Tímea még mindig várja a bocsánatkérést, amiért azt írták róla, hogy Lendvai és egy kullancs DNS-éből hozták létre10:46 A Mi Hazánk költségvetési csalás gyanúja miatt feljelenti a védettségi igazolványt gyártó céget10:28 KSH: áprilisban 5,1 százalékos volt az infláció09:26 99 beteg halt meg, 493-mal nőtt a fertőzöttek száma
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Koronavírus :: :: Hozzászólások

TASZ: alaptörvény-ellenesek és diszkriminatívak a vakcinaigazolvány alapján szelektáló szabályok

És persze hamis biztonságérzet, amúgy is csak a második oltás után alakul ki védettség (ami akkor sem igaz, lásd itt és itt, ha a "teljes védettség" csak a második dózis után jön létre, illetve az immunválasz kialakulása előtt megérkezhetnek az igazolványok), az aktuális ballib mantra.
Zoom
Fotó: Róka László / MTI
A kritika jogos magvai mellett ez úgy hangzik, mintha a TASZ nemcsak az igazolványokhoz kötöttséget ellenezné a tervezett formában, de azt szeretnék a nagy szabadságvédelmükben, hogy egyelőre senki se mehessen sehova... Valójában az eddigi tudományos adatok szerint változó, melyik vakcina mikortól, mennyire és melyik mutánstól véd, ezért ha egyáltalán el is fogadnánk a védettségi igazolvány kényszerét, akkor sem lenne igazságos a TASZ "virológusai" által felvetett modell sem.
Ez "AstraZeneca-diszkrimációnak" is hangzik, hiszen abból a két dózis között 12 hét telik el. Lenne értelme így oltani vele? Ki választaná ezt a vakcinát, ha egy negyedévig valóban alig érne valamit? Se védettség, se igazolvány? A TASZ és politikai elvbarátai negyedévre "bezárnák" az azt kapókat... Ha ezt komolyan vesszük, akkor "érthetetlen", miért a keleti vakcinák jelentik a gondot, míg egy ilyen szerintük rövid távon haszontalan nyugatit nem mernek kritizálni. (Ez inkább a nagyon okos ballib pártok "dolga", nem a TASZ-é.)
Hiába sürgettük már március legelején, hogy a kormány találja ki, milyen szabályokkal tesz különbséget a vírus ellen már védett és a még megfertőződni, továbbfertőzni képes állampolgárok között. Most mindjárt május van, a jövő héten már életbe léphetnek az állampolgárokat a vakcinaigazolvány alapján szelektáló szabályok, és úgy tűnik, a kormány alaptörvény-ellenes, diszkriminatív szabályozás bevezetésére készül. A legrosszabb forgatókönyv valósul meg éppen, amitől tartottunk, olyan oltottsági szám mellett, ami köszönőviszonyban sincs a nyájimmunitással.
Az időközben bevezetett védettségi igazolvány – nevével ellentétben – valójában egyáltalán nem a védettséget igazolja! A kártyát mindenki megkapja, akár napokkal az első oltása után is, de ekkor még nem alakult ki a védettsége. Az igazolvány és a kormány kommunikációja hamis biztonságérzetbe ringatja az embereket. Pedig a védettség csak a második oltás után alakul ki, ezért a kártyát is csak ez után lehetne kiadni.
Mindez romba dönti azt a jogi érvelést is, ami megengedi, hogy az igazolvánnyal látogathatók legyenek a közösségi terek. Ha a kártyával rendelkezők is fertőzőképesek, akkor a különségtétel alapja csak az lesz, hogy kinek van kártyája és kinek nincs. Ez a fajta megkülönböztetés azonban már nem fogadható el, diszkriminatív és így alaptörvény-ellenes.
Már most látszik, hogy ez micsoda feszültségeket gerjeszt. Az átláthatatlan rendben zajló oltás miatt épp a legkiszolgáltatottabbak közül sokaknak esélyük sem volt megkapni az oltást, miközben mások már étterembe, strandra, meccsre mehetnének. Az utolsó pillanatig lebegtetett szabályozás bizonytalanságban tartja a szolgáltatókat is, akik nem tudják, újranyithatnak-e, és ha igen, milyen feltételekkel.
De bármilyen szabályokat hoznak is végül, mi most is segítünk értelmezni azokat, és jogsegélyszolgálatunkhoz is bátran fordulhattok!
(Kuruc.info)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready