"Büntetés – cigánytörvény szerint

Miskolc - Az újonnan megválasztott cigányvajda megosztotta velünk megoldási javaslatát... - ezzel reagált arra a hétfői hírre, ami arról szólt: megverték Csiba Gábor igazgató-főorvost életmentés közben. Hogy a vajda mit tenne, mit tehet?

Azóta, amióta Olaszliszkán Szögi Lajos tanárt saját gyermekei szeme láttára verték agyon a romák, (mert kocsijával elgázolt egy gyermeket, aki könnyebben sérült), többször is előfordult hasonló – szerencsére nem emberéletet követelő – eset. Vajon miért a megszaporodott erőszak? Mit lehetne ez ellen tenni? Lakatos Attilát, a hét végén megválasztott megyei cigányvajdát kérdeztük. Márcsak azért is őt, mert beiktatásakor hangsúlyozta, fontos programjának tekinti a magyarok és a romák közötti „békekötést.”

Megveti az erőszakot

Bár a most történt esetről – a megyei kórház főorvosának megveréséről – még nem tudott, a vajda azonnal leszögezte, elítél mindenféle erőszakot, és mélyen megvet minden romát, aki ilyesmit elkövet. Mint mondta, kivizsgálják az ügyet, és utána döntenek, hogyan tovább. Arra pedig, hogy megszűnjenek az attrocotások, konkrét „akciótervet” fogalmazott meg. Bár hangsúlyozta, hosszú-hosszú idő, amig bekövetkezik a szemléletváltás a romák körében...

– Először is minden településen létrehozzuk a Vének tanácsát – mondta. – Ennek vezetője a legnagyobb tiszteletnek örvendő roma lesz. (Ha a kisebbségi önkormányzat vezetője az, akkor ő. Ha nem néznek fel rá a cigányok, akkor más.) A tanácsot minden hónapban felkeressük, és megkérdezzük, kik és mit követtek el. A cigánytörvények szerint meg fogjuk őket büntetni.

Csak drasztikusan

Hogy mit jelent a büntetés pontosan, azt meg is magyarázta Lakatos Attila. Egyrészt kapcsolatot szeretne kiépíteni a polgármesterekkel, a bűnöstől pedig (itt lopást említ példaként a vajda) a tervek szerint megvonnák egy időre a segélyt. De azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a cigánytörvények megértéséhez ismerni kell a cigányság lelkivilágát. Azt, hogy a romáknál csak drasztikus módszerekkel lehet eredményt elérni. Ezt a „bánásmódot” azonban csak a magukfajtától viselik el, fehér embertől nem.

Megkérdeztük, „van-e referenciája”, azaz más régiókban, ahol működik már vajda, sikerült-e rendet tenni. Példaként a Szolnok közeli Ercsit említi. Két család verekedett össze nemrég, a hatóság hetekig nem tudott mit kezdeni a helyzettel. Kállai Csaba országos vajdával utaztak oda, és egy óra alatt rendet tettek. Azóta sem hallott vitát a településről.

"Én sem vagyok Batman"
Lakatos Attila bevallotta, nem lesz könnyű dolga, és sokáig fog tartani „Én sem vagyok Batman”– így fogalmazott. Azt is tudja, hogy sok roma nem fog „elájulni örömében” a ténykedését hallva. De tudja, hogy csak ez a kemény eljárás vezet sikerhez. Abban is biztos, hogy nem az 50 éves roma embert nem lehet megváltoztatni.
De bízik benne, hogy a fiatalokat igen, mégpedig azzal, ha rá tudja őket venni a tanulásra, munkára. Vallja, a cigányságnak „nem halat kell adni, hanem megtanítani horgászni”. A legnagyobb problémának a munkanélküliséget tartja, e probléma megoldására azonban neki sincs megoldási javaslata."

(boon; vannak egész jó kommentek)

Kuruc.info / Arppi S.:

1)    Kezdetnek megtenné ez is, feltéve, ha nem csak a "cigánytörvényeket" akarják betartatni, hanem az összes többit is... Vagy a "fehér ember" törvénye nem törvény, ahogy az élete sem élet? Érdekes módon a "fehér ember"segílykéjét elviselik (sőt, megkövetelik)... Meg a gyümölcsét, a baromfiját, a mobilját, az mp3 lejátszóját, alamumuját, rezoját... Hatalmas, ahogy követelőznek, meg elvárják, hogy az egész világ tartsa tiszteletben az ő kis törvényeiket. Azért a segélyt nagy duzzogva elfogadják a nem cigótól is!
2)    Ebből a cikkből is látszik (ha valakit nem győzött volna meg pl. a Romapage Finnországgal kapcsolatos, kapcsolódó cikke), hogy, bizony, a mokkák rasszisták (mert nem fogadják el a fehér törvényeket). Nem lehet őket megváltoztatni: még a fiatalokat sem, amennyiben azokat nem szakítjuk el a családjuktól végérvényesen már újszülöttkorban.
3)    Nagyon úgy néz ki, hogy két különálló társadalom felé haladunk. Külön törvények, külön települések, külön országrészek... Nem mintha egy totális (gazdasági is!!! Csak semmi segílykézés; oldja meg az EU a problémát, ha tudja és akarja) szeparáció, elkülönülés nem lenne jó nekünk. Dehogynem! Rezervátumba az orkokat, megvárjuk, míg kipuszítják egymást vagy csak szimplán éhenhalnak, oszt’ visszavesszük azt a max. 1-2 megyényi területet, amit lekerítünk nekik.
Persze, úgy is lehet interpretálni az interjút, hogy megeszélik egymás közt ki vállalja el az aktuális gaztettet, az anyagiakat meg elrendezik, hogy a vajda is jól járjon. Ez egyébként bevett gyakorlat náluk.