Az Országos Szlovák Önkormányzat a leghatározottabban elítél minden olyan etnikailag motivált szóbeli és fizikai támadást, amely a magyar-szlovák szembeállítást, a nemzeti kisebbségek megfélemlítését célozza – áll az önkormányzat elnöke, Fuzik János által írt és a távirati irodához szerdán eljuttatott közleményben. Emellett őszintén remélik, hogy a közelmúlt magyar-szlovák viszonyt rontó eseményeit objektív kivizsgálás követi a jószomszédi kapcsolatok fenntartása mellett.
Az utóbbi napokban a magyar-szlovák viszonyt rontó eseményekkel kapcsolatban Fuzik János arról írt, hogy az Országos Szlovák Önkormányzat mély megdöbbenéssel kíséri figyelemmel a magyar-szlovák viszony ismételt kiéleződésének eseményeit. A magyarországi szlovákság a jószomszédi kapcsolatokban érdekelt, azok elkötelezett építője. Ennek okán a leghatározottabban elítél minden olyan etnikailag motivált verbális és fizikai támadást, amely a két nép szembeállítását, a nemzeti kisebbségek megfélemlítését célozza. Történjék ez szónoki emelvényekről, futballstadionokban, nemzeti zászlók égetése, gyalázkodó feliratok firkálása, vagy nemzetiségi helységnévtáblák lemázolása során.
Az Országos Szlovák Önkormányzat őszintén reméli, hogy a közelmúlt nem kívánatos eseményeit azok objektív kivizsgálása, jogszerű lezárása és a jószomszédi kapcsolatok továbbépítése követi. Olyan szomszédságé, amely méltó a magyar és a szlovák nép közös történelmi múltjának pozitív értékéheihez, kulturális kötődéseihez, a két ország európai uniós tagságához.
Az Országos Szlovák Önkormányzat a továbbiakban is a megbékélés folyamatát, a magyar és a szlovák nép baráti együttélését kívánja szolgálni úgy a kormányközi Magyar-Szlovák Kisebbségi Vegyes Bizottság keretében, mint minden más politikai, kulturális és civil fórumon – zárul az Országos Szlovák Önkormányzat közleménye.
(OS)