Nemzetközi törvényi eljárások nélkül a haditengerészet nem tudja megoldani a kalóztámadások miatt kialakult súlyos helyzetet Afrika szarvánál. Ezt az 5. amerikai flotta parancsnoka mondta pénteken.
Bill Gortney altengernagy a flotta bahreini támaszpontján úgy fogalmazott, hogy a haditengerészetnek van felhatalmazása, hogy a szomáliai vizeken megtámadja a kalózhajókat, de hiába ejtik foglyul a banditákat, nemzetközileg elismert jogi eljárás nélkül kénytelenek elengedni őket. Az altengernagy szerint a nemzetközi közösségnek egyetértésre kell jutnia a jogi alapokban, mert csak annak alapján lehet a kalózokat fogva tartani és bűnözőként kezelni. A Pentagon szóvivője pénteken ugyancsak azt mondta, hogy az erő alkalmazásával nem oldható meg a probléma.
Bill Gortney altengernagy szerint a hajótársaságoknak az eddiginél több fegyveres őrt kell alkalmazniuk. Emellett a haditengerészeti erők közötti együttműködés fokozása javíthat a helyzeten - mondta. Az 5. flotta parancsnoka szerint kétséges, hogy elég-e az ENSZ Biztonsági Tanácsában köröztetett amerikai javaslat, amely szerint szárazföldi műveletekkel és légicsapásokkal kellene térdre kényszeríteni a kalózokat, mert a katonai akciókban sok ártatlan civil halhat meg.
Több mint száz hajót ért kalóztámadás idén a kelet-afrikai partoknál. A kalózok jelenleg is több mint 300 tengerészt tartanak fogva, és legkevesebb 15 hajó van a birtokukban.
(FH)