A KDNP arra kéri a köztársasági elnököt, hogy fontolja meg a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló, hétfőn elfogadott törvénymódosítás aláírását, illetve kérjen előzetes normakontrollt az erről szóló törvényről.
A KDNP álláspontja szerint a törvénymódosítás nem felel meg a témában korábban elfogadott alkotmánybírósági határozatoknak. Az Ab rámutatott, hogy sem a névviselés szabálya, sem az örökbefogadás eltérő szabályozása nem jelent olyan lényeges elemet, amely a bejegyzett élettársi kapcsolat és a házasság érdemi különbségét megalapozzák - emlékeztetett Semjén Zsolt.
A KDNP szerint az ügyben társadalompolitikai aggályok is felmerülnek. Úgy vélik, hibás lépés megfelelő hatásvizsgálat nélkül a házassági szabályokra hivatkozva bevezetni az özvegyi jog és özvegyi nyugdíj intézményét úgy, hogy annak pénzügyi és társadalmi kihatásai nem ismertek. Ezek alapja a tartós életközösség elismerése és az a társadalmi szolidaritás, hogy a közvetlen hozzátartozó halála ne jelentsen az özvegy számára a lelkieken túlmenő, elviselhetetlen terheket. Ez a feltétel a bejegyzett élettársi kapcsolatnál nem biztosítható, közjegyzőnél bármikor könnyen kijátszható - közölte Semjén Zsolt.
(FH)