Emlékszünk: legutóbb
"robbantgató terroristákat" "lepleztek le"
A romák elleni támadásokkal gyanúsítottak már a következő támadásokat tervezték, ezért csapott le rájuk a rendőrség - nyilatkozta a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szombaton reggel Bencze József országos rendőr-főkapitány.
A rendőrségnek cáfolhatatlan bizonyítékai vannak - állította. A bíróság vasárnap dönt a négy gyanúsított előzetes letartóztatásba vételéről, s a személyi kör még szélesedhet - közölte Bencze.
Felelősséggel kijelenthetem, hogy megalapozottan gyanúsítható személyeket vettek őrizetbe a rendőrök - mondta Bencze. Az országos rendőr-főkapitány beszámolt arról, hogy 16 helyszínen foglaltak le bizonyítékokat, amelyek "cáfolhatatlanok", s ezzel megfejtették az ügyet. A mestermunka, a bizonyítás azonban most következik - tette hozzá. A bíróság vasárnap dönt a négy ember előzetes letartóztatásba vételéről - mondta.
A főkapitány azt is hozzátette, hogy az elfogottak már a következő támadásokat tervezték, ezért csaptak le rájuk. A gyanúsítotti kör a későbbiekben még tovább szélesedhet Bencze szerint.
Terepjárót is lefoglaltak?
A Népszabadság szerint a cigányok elleni támadássorozat miatt őrizetbe vett gyanúsítottak mindannyian szoros kapcsolatban állnak egymással, közülük ketten állítólag testvérek.
A napilap szombati száma arról ír, hogy az egyik előállított, K. István erős testalkatú, a feje kopaszra borotvált, karján pedig tetovált horogkereszt található, ahogyan több társán is hasonló jellegű tetoválások vannak. "A társaságból többen is szélsőséges nézeteket vallanak, vagy összehozhatóak ilyen jellegű internetes portálokkal" - írják. A házkutatások során többi közt fegyverek, hozzájuk tartozó töltények, térképek, útvonaltervek kerültek elő - áll a cikkben.
A Magyar Nemzet úgy tudja, a nyomozók egy terepjárót is lefoglaltak. Hasonló információi vannak az Indexnek. A hírportál azt írja: a gyanúsítottakat hosszabb ideje megfigyelték, és több terhelő bizonyítékot is találtak náluk, például terepjárót és sörétes fegyvert is. A gyanúsítottak kihallgatását kommandósok biztosítják - olvasható a cikkben.
A Hajdú online szerint nem csak a Perényi 1 nevű klubban jártak a terrorelhárítók és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai csütörtök hajnalban, hanem a felette található Karaoke bárban is. A haon.hu is úgy tudja, hogy a rendőrök által elvitt férfiak közül ketten, K. István és K. Attila testvérek.
Az internetes lapnak a két szórakozóhely bérlője, Barabás Zoltán úgy nyilatkozott: alkalmi munkavállalóként, rendészeti feladatokat láttak el azok a férfiak, akiket a rendőrök péntekre virradóan elfogtak. Mint mondta, soha semmiféle negatív visszajelzést nem kapott róluk.
Korábban írtuk: DNS-minta és több más bizonyíték is rendelkezésre áll a romák ellen elkövetett gyilkosságok elkövetésével gyanúsított négy férfi előzetes letartóztatására – jelentette be Bencze József országos rendőrfőkapitány péntek délután rendkívüli sajtótájékoztatón Budapesten.
Eddig négy férfit vettek őrizetbe a rendőrök a romák elleni támadásokkal kapcsolatban, és több embert előállítottak - jelentette be Bencze József.
A gyanúsítottak 28 és 42 év közötti férfiak, mindannyian Hajdú-Bihar megyében élnek.
Az indítékról a főkapitány szerint a kihallgatások után lehet majd biztosat tudni, de "egyelőre valószínűnek tűnik a rasszista motívum".
Bencze bejelentette azt is, hogy bár nagyon sok bejelentés érkezett a rendőrségre, nem ezek alapján találtak rá a csoportra, így visszavonta a 100 milliós nyomravezetői jutalmat.
Egyetlen egy, az indítékot firtató kérdésre válaszolt csak, erre sem részletesen. Szerinte a rasszista indíték a prioritás, ám erről véglegesen csak akkor tud nyilatkozni, ha kihallgatták a gyanúsítottakat és ellenőrizték az életvitelüket is.
Bencze a nyomozás érdekeire hivatkozva egyéb részleteket nem árult el az ügyről.
Bőséges mennyiségű bizonyíték?
A Hajdú-Bihari Napló nem hivatalos információja szerint a Perényi 1-ben elfogott három személy a szórakozóhely alkalmazottja.
Úgy tudják, a rendőrnyomozók elégedetten távozhatnak Debrecenből: bőséges mennyiségű bizonyítékot sikerült beszerezniük mind a pinceklubban, mind a többi házkutatás során.
Az úgynevezett Magyar Rádió tudósítása szerint a gazdasági bejárat környékén egy lomos részen a gipszkarton-burkolat mögött fegyvereket talált a nyomozóiroda.
További hírük, hogy a gyanúsítottak első kihallgatásával már végzett a rendőrség.
Testvérek a gyanúsítottak között?
Nem csak a Perényi1 nevű klubban jártak a terrorelhárítók és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai csütörtök hajnalban, hanem a felette található Karaoke bárban is. A szórakozóhelyen a Napló informátora – aki részese volt az esményeknek – szerint mintegy kétszáz vendég tartózkodott, amikor megérkeztek a rendőrök. Az egyenruhások felszólították a lemezlovast, hogy kapcsolja ki a zenét, és mondja be a mikrofonba: mindenki távozzon. A férfi arról számolt be, hogy miután a klubban szórakozók az utcára értek, többüket a földre nyomták, s úgy igazoltatták.
Elmondása szerint az egyik pultos igazoltatásánál fegyver is előkerült, de őt később nem vitték magukkal. Nem úgy a biztonsági őrt, aki már egy éve dolgozott a szórakozóhelyen. Az előállított rendész egyébként nyíltan vállalta világnézetét, jellegzetes ruházatából is bárki észre vehette radikalizmusát. Úgy tudja, náci szimbólumot mintázó tetoválása is volt, de azt nem feltűnő helyen viselte a testén. Az informátor felszínesen ugyan, de legalább egy éve ismerte a kidobót, akit halk szavú, szerény embernek írt le. – Nem kereste a balhét. Hasonló világnézetű barátai is gyakran megfordultak a két szórakozóhelyen, de tudtommal nem volt még szóbeli összetűzésük sem – mondta.
Más forrásból úgy tudják, a két fent említett klub üzletvezetője egy évvel ezelőtti érkezésekor hozta magával a csütörtök hajnalban előállított alkalmazottakat, akik közül ketten, K. István és K. Attila testvérek.
Telefonbeszélgetéseik buktathatták le őket
A Nol információi szerint a nyomozási siker részint a mobiltelefon-forgalom hatalmas energiát igénylő kielemzésének tudható be, nem a 100 millió forintos nyomravezetői díj "tette meg a hatását".
Tetovált náci jelképek?
A HírTV hivatalosan meg nem erősített értesülése szerint a gyanúsítottak rokoni kapcsolatban állnak egymással, ez is oka lehet annak, hogy a magas, 100 milliós nyomravezetési díj ellenére sem volt a rendőröknek információja a tettesekről. A Hír Televízió is úgy tudja, egyikük sem cigány, többen közülük biztonsági őrként dolgoztak a debreceni szórakozóhelyen, és kettőjük testén "tetovált náci jelképek láthatók".
A debreceni söröző a cégbíróság épületének pincéjében működik, az üzemeltető - elmondása szerint - semmit sem tudott az éjszakai rajtaütésről. A szórakozóhely vasárnap zárva tart, ami azt jelenti, hogy a gyanúsítottaknak a nyolcból öt támadáshoz nehéz lesz alibit igazolniuk. Galgagyörkön, Nagycsécsen, Alsózsolcán, Tatárszentgyörgyön és Kislétán hétfő hajnalban csaptak le a feltételezett elkövetők. A másik három támadásból kettőt péntek hajnalban, a tiszalökit viszont szerda este követték el.
A köztelevízió információi szerint Debrecenben, az elfogás helyszínén most is tart a házkutatás. Nem tisztázható egyelőre, mi a szerepe az ügyben a hatodik elfogottnak, akit nem gyanúsít a rendőrség a támadásokban való részvétellel.
Sólyom gratulált
Sólyom László köztársasági elnököt ma délelőtt telefonon tájékoztatta Bencze József országos rendőrfőkapitány arról, hogy elfogták a cigányok ellen tavaly óta folyó támadások gyanúsítottjait.
Az államfő gratulált a rendőrség szakszerű és eredményes munkájához. Sólyom László hozzátette: a feltételezett elkövetők letartóztatása után az egész ország fellélegezhet, visszatérhet a nyugalom és a törvényes rendbe vetett bizalom a támadásoknak kitett területeken.
Korábban írtuk: Rendőrök és kommandósok érkeztek hajnalban az egyik debreceni szórakozóhelyre, a földre parancsolták valamennyi vendéget – nyilatkozta az MNO-nak a cigányok elleni gyilkosságok gyanúsítottjai elfogásának egyik szemtanúja.
Hajnal fél három körül rendőrök és kommandósok 20-30 fős csoportja hatolt be a Perényi 1. nevű szórakozóhelyre, és mindenkit a földre parancsoltak – mondta el az MNO-nak az egyik helyszínen tartózkodó vendég. A szórakozóhely kerthelyiségében körülbelül 15, bent legfeljebb 40 személy tartózkodhatott. Először határozottan odamentek több személyhez, akiknek hátrakulcsolták a kezét és megbilincselték őket. Az egyik egy tetovált, kopasz férfi volt, a másik pedig a szórakozóhely biztonsági őrének tűnt – mondta el a szemtanú.
Az intézkedésről videofelvételt is készítettek a rendőrök – tette hozzá. Pár perc elteltével a nőket elengedték, majd a férfiak egy része is folyamatosan elhagyhatta a sörözőt, később pedig lezárták a rajtaütés helyszínét. A helyszínelés a délutáni órákban is folytatódott.
Korábban írtuk: Még mindig helyszínelnek a rendőrök abban a debreceni belvárosi sörözőben, ahol péntekre virradóan elfogták a romagyilkosságok gyanúsítottjait - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen pénteken kora délután. Vajon mi tart olyan sokáig?

Az MTI helyszíni információ szerint a Perényi 1. nevű sörözőbe csütörtökön éjfél után hatoltak be a kommandósok, mindenkit igazoltattak, majd több személyt elvittek a helyszínről.

Ezzel egy időben más helyszíneken is sor került rendőrségi akciókra Debrecenben.
A Perényi 1. söröző Debrecen múzeumi negyedében, a cégbíróság épületének pincéjében működik.


A Perényi 1. söröző

Üzemeltetője, Barabás Zoltán közismert debreceni vállalkozó, aki az MTI-nek elmondta: ő maga semmit nem tudott az akcióról, a söröző helyiségét a bíróságtól bérli. Barabás Zoltán - mint mondta - péntek reggel a rendőröktől értesült a történtekről, azt azonban nem közölték vele, hogy kiket vettek őrizetbe.

Megerősítette: neki semmilyen tudomása nincs a történtekről, az őrizetbe vett személyek között nincs sörözői munkatárs.
Barabás Zoltán miután reggel tájékozódott a történtekről, magánprogramra elutazott Debrecenből.
A helyszínen tartózkodó rendőrök azt nem mondták el, meddig tart a helyszínelés, de az "alapos, minden részletre kiterjedő munkák" éjjel három óra óta tartanak a Perényi 1. sörözőben.
Korábban: A Nemzeti Nyomozó Iroda az MTI-nek megerősítette, hogy elfogtak a "romák elleni támadássorozat elkövetésével gyanúsított öt embert". A hírügynökség rendőrségi forrásból származó értesülése szerint az elkövetők "nem roma származásúak". Érdekes módon akkor, amikor az elkövetők "roma származásúak" (ez kb. naponta tucatnyi esetben van így), az MTI nem tartja fontosnak hangsúlyozni a származást.
Bartha László a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője elmondta: Debrecenben egy szórakozóhelyen fogtak el hat férfit csütörtök éjjel, akik közül öt gyanúsítható "a romák elleni támadássorozatban való részvétellel".
A szóvivő közlése szerint az éjjel a Nyírpilisen történt feltehető támadásnak nincs köze a gyanúsítottak elfogásához, és abban az ügyben a megyei kapitányság folytat eljárást. Az MTI korábban azt mondta: a támadók a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen sörétes puskával rálőttek a "járőröző cigányok" (értsd: útonálló bűnözők) autójára. (Kuruc.info: 1.) lásd még ezzel kapcsolatban cikkünk alul található, második verziójában a kommentárunkat, Cigány Roxána-linkünket stb. 2.) Időközben a rendőrség cáfolta ezt a rálövős sztorit. Felvetődik a kérdés: miért visszakoztak? Rájöttek, hogy legalábbis illogikus, hogy egy vérprofi gyilkos “csak úgy” rálő a kocsijából az útonálló cigányokra, és hogy ez a sületlenség még azokban is kételyt ébreszt, akik különben hitelt adnak a pékek szavainak?)
Bővebben az ügyről az NNI vezetője és az országos rendőrfőkapitány délután rendkívüli sajtótájékoztatón számol be - tette hozzá a szóvivő.
A Magyar Televízó 1-es csatornájának értesülése a gyanúsítottak lakásán házkutatást tartottak és fegyvereket foglaltak le.
A Népszabadság úgy tudja, a rendőrség gyanúja szerint egy debreceni söröző üzemeltetője és testvére, valamint a helyhez kötődő társaik állhatnak a "romák elleni sorozatgyilkosság" mögött. A nyomozók egy ideje már megfigyelték őket (Kuruc.info: itt valami nem stimmel. Ha valóban [“egy ideje” – mióta?] megfigyelték őket, akkor hogy lehetséges az, hogy alig több, mint két hete Kislétán simán akciózni tudtak? Arról nem is szólva, hogy minek kellett egyáltalán jutalmat ígérgetni és homlokegyenest eltérő dolgokat nyilatkozni a sajtónak? Az tuti, hogy kamu ez a “régóta megfigyelték”-sztori. Gyanús és illogikus ez az egész.), a helyszínen fegyvereket és térképeket foglaltak le.
Legutóbb a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán augusztus 3-ra virradó éjjel ért támadás egy családot; a 45 éves édesanyát lelőtték, 13 éves lányát súlyosan megsebesítették.
Az eddigi adatok arra utalnak, hogy az összesen hat halálos áldozatot követelő támadásokat négy ember követte el, de feltehetően a csoport az elmúlt év végén megbomlott.
A nyomravezetői díjat nemrég emelték összesen 100 millió forintra. A rendőrség kilenc, cigányok sérelmére elkövetett bűncselekmény ügyében nyomoz. A magyarokat naponta kiraboló, megerőszakoló, gyilkolászó cigányok által elkövetett bűntettek mellesleg nem érdekesek.
Korábban írtuk: A rendőrség elfogta a hat halálos áldozatot követelt, romák ellen elkövetett támadások gyanúsítottjait csütörtökön éjjel - értesült az MTI több, magát megnevezni nem kívánó forrásból. Állítólag Debrecenben fogták el őket, miután Nyírpilisen rálőttek a járőröző cigányokra. Meg nem erősített információk szerint a hat gyanúsított "nem roma származású".

A romák sérelmére elkövetett gyilkosságok nyomozásának új fejleményeiről Bencze József országos rendőrfőkapitány és Petőfi Attila dandártábornok, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője délután négy órától tart a részletekről sajtótájékoztatót - áll az ORFK lapunkhoz eljuttatott közleményében.
A romák elleni támadás-sorozat feltételezett gyanúsítottjait nyírpilisi fegyveres támadásuk után fogták el csütörtökön éjjel - értesült az MTI pénteken.
Az MTI úgy tudja, hogy a támadók a szabolcs-szatmár megyei Nyírpilisen sörétes puskával rálőttek a járőröző romák autójára. A kiérkező rendőrök rövid üldözés után fogták el a hat gyanúsítottat. A Hír TV információi szerint viszont a gyanúsítottakat egy debreceni szórakozóhelyen kapták el végül. A hírügynökség rendőrségi forrásból származó értesülése szerint az elkövetők "nem roma származásúak". A televízió úgy tudja, hogy a csoport tagjai közül többen rokonok, "ezért nem történt eddig bejelentés".
Kuruc.info – A.S.: Megismételjük: “Az MTI úgy tudja, hogy a támadók a szabolcs-szatmár megyei Nyírpilisen sörétes puskával rálőttek a járőröző romák autójára. A kiérkező rendőrök rövid üldözés után fogták el a hat gyanúsítottat. A Hír TV információi szerint viszont a gyanúsítottakat egy debreceni szórakozóhelyen kapták el végül.”. Vajon mennyire életszerű az, hogy egy ilyen szupertitkos, vérprofi halálbrigád, akik éjjel (!) járnak gyilkolni, fényes nappal sörétessel (!) rálő az útonálló cigányokra? Különösen úgy, ha jól tudják, bárkire, aki sörétest használ, azonnal ráverik az elmúlt gyilkosságokat. Talán még Kóka Jenőét is – pedig őt revolverrel ölték meg, és még Kiss Károly is utalt arra, hogy drog-alapanyagokat akartak vele csempésztetni. Emiatt az igazi gyilkos akkor, biztos csak akkor venné elő a fegyverét, ha máshogy nem kerülhetné el a lincselést.
Kitalálták a kedves olvasók: semennyire sem életszerű mindez. Olyan mértékben valószerűtlen ez a sztori, hogy ezt még maga Cigány Roxána (többet róla ITT) is megírta .
Korábban írtuk: A Nemzeti Nyomozó Iroda hajnalban kommandósok segítségével Debrecenben elfogott hat embert, akiknek a feltételezések szerint közük lehet a cigányok elleni gyilkosságsorozathoz.
A gyanúsítottak lakásán házkutatást tartottak és fegyvereket foglaltak le. Az ügyben az országos rendőr-főkapitány és az NNI főigazgatója délután sajtótájékoztatót tart.
(MTI - FN - MNO - Haon nyomán)