Vámossy Tibornak, az 1921-es őrvidéki harcokban részt vevő egyetemista felkelőnek a leszármazottai nem a Jobbikkal akarják felmenőjük sírját felújíttatni - közölte Fogarasi Katalin, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság főtitkára szerdán az MTI-vel.
A szervezet főtitkára elmondta, hogy a bizottság a sírt 2004-ben védetté nyilvánította, de felújításra szorul. Vámossy Tibor végső nyugvóhelyét, amely így a nemzeti sírkert részévé vált, kizárólag a bizottság hozathatja rendbe, erről szeptember 12-i ülésükön döntenek - tette hozzá. Fogarasi Katalin beszámolt arról: a Jobbik nevében Novák Előd, a párt alelnöke kereste meg őket azzal a szándékkal, hogy a sírt szeretnék felújítani, ehhez kérték a testület segítségét. A család szerdán közölte velük - mondta a főtitkár -, hogy nem kívánnak a Jobbikkal együttműködni a sír felújításában.
Hozzátette: a család úgy tájékoztatta, Vámossy Tibor nem volt a Rongyos Gárda tagja, "egyetemistaként és hazafiként" harcolt Nyugat-Magyarországon azért, hogy Burgenland Magyarország része maradjon. Novák Előd kedden a Vámossy Tibor sírjánál, a Farkasréti temetőben tartott koszorúzáson arról beszélt, hogy szeretnék felújítani a síremléket, és tájékoztató feliratot, valamint egy történelmi visszatekintő írást szeretnének rajta elhelyezni.
(MTI nyomán)