A Jobbik nem fogadja el, hogy a Boross Péter vezette Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság Vámossy Tibor nem létező leszármazottaira hivatkozva megpróbálja eltüntetni a Rongyos Gárdát a történelemből - írja közleményében Novák Előd, a Jobbik alelnöke, alább a folytatás.

A Miniszterelnökség alá tartozó Bizottság ma is ott tart, ahol a Fidesz 1990. június 4-én, amikor az Országgyűlésből kivonult a Trianon-megemlékezés ellen tiltakozva. A Rongyos Gárdának nem volt tagnyilvántartása; aki 1921-ben részt vett a nyugat-magyarországi felkelésben, az a Rongyos Gárda kötelékében harcolt. Ez történelmi tény, még ha a Btk.-ban rögzítenék is az ellenkezőjét.
A 19 éves műegyetemistaként hősi halált halt Vámossy Tibornak nincsenek, nem is voltak leszármazottai, csak oldalági rokonai, akiket a Jobbik kutatott fel és hozott össze a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsággal, mely most egy emigráns, távoli családtag elektronikus levele mögé bújt, még ha abban ez a mondat is szerepelt: „Határozott kérésünk, hogy e levél tartalmát ne hozzák nyilvánosságra, médiában ne szerepeltessék.” „A fentiekben személyes véleményünket nyilvánítottuk, nem tükrözik a család többi tagjának állásfoglalását” – írta egy távoli rokon néhányuk nevében, melyet a Jobbik be is sorolt a sokszínű vélemények sorába. Más állásponton van azonban például Somogyváry Gyula, aki a 2005 óta szervezett megemlékezéseink rendszeres részvevőjeként nyilvánítja ki támogatását. Az ő azonos nevű nagyapja az És mégis élünk c. regényében örökítette meg a legszebben Vámossy Tibor emlékét, így az ő kiállása legalább olyan meghatározó számunkra. A Jobbik tisztelettel veszi az oldalági leszármazottak véleményét, de azt nem tekinti döntőnek, miként én sem várom még távolabbi rokonomtól, II. Erzsébet angol királynőtől, hogy döntéseinél különösebben figyelembe vegye álláspontomat, még ha ükanyjának, a magyar Rhédey Klaudiának egyik felmenője (a dédapjának a dédapja) ugyanaz is, mint az enyém (Rhédey Pál).
Zoom
A gyergyóditrói Siklódy Lőrinc szobrászművész 1923-as alkotásának eredeti állapota
A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság főtitkárának csúsztatása szerint a „felkelőnek a leszármazottai nem a Jobbikkal akarják felmenőjük sírját felújíttatni”, valójában azonban az oldalági rokonok szerint egyáltalán nem kéne helyreállítani a sírt, mert az így tükrözi a második világháború pusztítását is. A Bizottság tagjai kimondhatják, hogy a védett sírok ápolása is „állami monopólium”, és gárdistákat itt sem akarnak látni (sőt a múltból is eltörlik), azonban pusztán a Farkasréti temetőben mintegy 1700 védett sír van, melyek felújítása meghaladja a hivatalos szervek kapacitását.
A Miniszterelnökség illetékes Bizottsága inkább az ellen emelhetne szót, hogy az ATV a fehérterror rettegett alakjának titulálta a 19 évesen elhunyt Vámossy Tibort. Kegyeletsértés miatt csak a rokonok tehetnek feljelentést, de ott már igazolniuk kell, hogy örökösöknek minősülnek. A Jobbik a jogi segítséget felajánlotta nekik a szektások elleni büntetőeljárás megindítása érdekében.
Zoom
A nyugat-magyarországi felkelés halottja, Vámossy Tibor temetése (1921)
Senki sem tilthatja meg egyetlen más szervezetnek sem, hogy méltó módon emlékezzen a Rongyos Gárda hőseire, még ha állami megemlékezések nincsenek is, és a hivatalos történelemoktatásban sem szerepelnek, sőt sokan talán legszívesebben eltüntetnék még az emlékét is. A történelemhamisítással szemben ezért szeretne a Jobbik egy tájékoztató táblát is elhelyezni Vámossy Tibor sírjánál (a párt nevének említése nélkül), hogy minden arra járó megtudhassa, miért halt meg a Lajtabánságért vívott szabadságharcban - zárja szavait Novák Előd.