Egy hároméves, hárommilliárdosra bővíthető állami keretszerződés részeként elkészült tanulmányokért a 2012-es 939,6 milliós keret 99,4 százalékát már június közepéig felvette a Századvég cégcsoport. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem akarja kiadni az elkészült anyagokat, az adatok a per tárgyalásán kerültek elő.
Közérdekű adatigénylési pert indított Szabó Máté, az Eötvös Károly Intézet munkatársa a TASZ-szal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ellen. Szabó az NFM és a Századvég-cégcsoport (Századvég Alapítvány, Századvég Zrt, Strategopolis Kft.) közötti 2,7 milliárdos, de 3,1 milliárd forintra bővíthető, 2014-ig szóló keretszerződés (pdf) részeként idén májusig elkészült tanulmányokat szerette volna megkapni.
Az anyagokról Lánczi András, a Századvég Alapítvány a szeptember 20-i Heti Válaszban megjelent interjúban azt mondta, hogy "keretösszegről van szó, amelyet (a Századvég) lehívhat, ha tud. Ha meg tudunk dolgozni érte." Arra a kérdésre, hogy menyit hívtak le eddig, nem tudott válaszolni, mint mondta, az ő felelőssége az, hogy "minden szabályszerűen menjen", de utalt rá, hogy ismeri a készülő anyagokat. Júniusban a hvg.hu-nak nyilatkozta azt, hogy a hárommilliárd forint "három évre szóló keretösszeg, lehet, hogy a felét sem fogjuk kitölteni."
E nyilatkozatok fényében legalábbis furcsa, hogy a per első, október 10-i tárgyalásán az NFM képviselője átadott egy iratot (pdf), melyből kiderült, hogy "a Századvég Konzorciummal kötött (…) szerződés 2011. évi 939.632.750.- forint összegű forrásából 2012. június 30-ig 933.695.905.- forint összeg került kifizetésre. A fennmaradó (ki nem fizetett) [összeg] 5.936.845.- forint.”
A dokumentumból kiderül a tanulmányok, elemzések átlagos terjedelme is. Szabóék gyors kalkulációja szerint az NFM-nek minden egyes leírt oldal 470 ezer forintjába került. A minisztérium az idén decemberig felhasználható keret 99,4 százalékát fizette ki az anyagokért.
Szabó tájékoztatása szerint az NFM először arra hivatkozva utasította el az anyagok kiadását, hogy a tanulmányok, elemzések döntéselőkészítő anyagok. A tárgyaláson a tárca jogi képviselője már azzal érvelt, hogy azok nincsenek a minisztérium kezelésében, azt viszont nem tudta megmondani, hogy akkor ki kezeli azokat. Az NFM azonban ennek ellenére rendelkezik adatokkal a tanulmányok terjedelméről. A per januárban folytatódik.
(Index nyomán)
Kapcsolódó: