Szombaton megkezdődik a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, a nyolcnapos hanuka, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Chabad Lubavics Mozgalom nevű zsidó szekta szervezésében minden nap más filoszemita művész vagy közéleti személyiség gyújt gyertyát nyilvánosan a budapesti Nyugati téren. Az ünnepséget Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija nyitja meg.
A szervezők által az MTI-hez pénteken eljuttatott összegzés szerint a nyilvános gyertyagyújtás mottója: "fénnyel a sötétség ellen". Első este, szombaton Fischer Iván karnagy, Hegedűs D. Géza színművész és Székhelyi József színművész lesz az ünnepség vendége. A későbbi résztvevők között lesz Vámos Miklós író, Tarlós István főpolgármester, Mesterházy Attila az MSZP elnöke, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Heller Ágnes filozófus, Ilan Mor, Izrael állam nagykövete és Mága Zoltán, hegedűművész.
Az ünnep hátteréről közölték: a Makkabeus-felkelés idején, i.e. 165-ben az ellenség által megszentségtelenített jeruzsálemi templomot újra kellett szentelniük a zsidóknak. A szentélyben azonban a hívek csupán egy napra elegendő olajat találtak, amellyel meggyújthatták a szent gyertyatartót, a menórát. A hagyomány szerint ekkor csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett.
Hozzátették, a hanuka (magyarul felszentelés) ünnepére emlékezve nyolc napon át minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok, és azokat olyan helyre teszik, ahol hirdethetik az isteni csodát. A hanuka ezért a zsidóság külvilág felé fordulásának ünnepe is, hiszen a rabbinikus tanítások szerint azt is demonstrálja, hogy a szabad hitgyakorlást, zsidó vallási identitást nem lehet elnyomni, azt a legsötétebb időszakokban is vállalni kell, hogy az igazság "fény legyen a népek között".
Az ünnepi hétre időzítve, szombattól rendezik meg Budapest VI. és VII. kerületében az ötödik Negyed6Negyed7 kulturális fesztivált.
(MTI nyomán)