A kormány megadta a kegyelemdöfést Miskolc számára azzal, hogy a borsodi megyeszékhelyet jelölte ki az európai szintű Roma Kulturális Központ helyszínéül. A Jobbik szerint a "Világsátor" fedőnevű projekttel a Fidesz túlszárnyalja az MSZP cigánypolitikáját akkor, amikor kulturális nemzetegyesítésről beszél. Az erről szóló előterjesztést csütörtökön tárgyalja a miskolci közgyűlés.

Íme egy kulturált példány - reméljük, őt is meghívják a megnyitóra
A témában tartott sajtótájékoztatón Jakab Péter, a Jobbik megyei alelnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben a Miskolci Egyetemet a kormány leépíti, addig nem kevesebb mint 1,7 milliárd forintot szán arra, hogy a borsodi megyeszékhely adjon otthont a cigány "kultúra" európai központjának. Szerinte ezzel a kormány vállalhatatlan utat jelölt ki a térség számára, s olyan pofont adott a miskolciaknak, amelyre a legelvetemültebb Orbán-hívők sem számíthattak.
Mint mondta, az ún. "Világsátor" egy európai szintű cigány kulturális, oktatási és rendezvényközpont lenne, mely a Fidesz szerint javíthatja a cigányság "társadalmi elfogadottságát", s lehetőséget ad az úgynevezett kulturális nemzetegyesítésre. Jakab ennek kapcsán elmondta, a többségi társadalomnak "nem a cigány kultúrával" van problémája, hanem a cigány kulturálatlansággal. Miskolcnak ma nem a cigány kultúrkincsek bemutatására van szüksége, hanem csendőrkaszárnyára. Mint fogalmazott, a Fidesz rendet és munkahelyeket ígért a térségnek, nem "Világsátort".
"Nemzetegyesítés" - cigányokkal
Jakab Péter tragikusnak nevezte, hogy a Fidesz a cigány-magyar együttélés kapcsán nemzetegyesítésről beszél. Mint mondta, a kormány a cigányság felzárkóztatása helyett egyre inkább a fordított asszimilációra helyezi a hangsúlyt, ami szerinte a magyarellenes törekvések újabb állomása.
A politikus kifogásolta azt is, hogy a kormány a miskolciak feje fölött dönt a kérdésről, a helyi Fidesz pedig a lehető leggyorsabban, sürgősséggel akarja a csütörtöki közgyűlésen jóváhagyatni mamelukjaival és szocialista szövetségeseikkel az erről szóló javaslatot.
Jakab Péter felszólította a városvezetést, ne adja áldását a kormány "eszement" ötletére. "Ha a Fidesz használni nem tud, legalább ne ártson az itt élőknek." - fogalmazott a nemzeti radikális politikus.
(Kuruc.info)