Martonyi János Budapesten találkozott Miroslav Lajcákkal, aki Ivan Gasparovics szlovák államfőt kísérte el kedden kezdődött, kétnapos látogatására. A két tárcavezető egyebek mellett arról tárgyalt, hogy a két ország állampolgársági szabályozásáról kijelölt jogi szakértők márciusban Budapesten folytatják az egyeztetéseket - közölte a Külügyminisztérium.
Tanácskozásuk alkalmával a külügyminiszterek megállapították, hogy a két ország miniszterelnökeinek tavalyi többszöri és az államfők mostani találkozójával "a magyar-szlovák kapcsolatok új lendületet vettek". Martonyi János megerősítette, hogy márciusban hivatalos látogatást tesz "Szlovákiában", majd Miroslav Lajcák meghívására április 18-án részt vesz és felszólal a pozsonyi Globsec biztonságpolitikai konferencián.
A közleményben azt írták, a tárcavezetők üdvözölték az EU 2014-2020-as költségvetésének elfogadását, és közös sikernek nevezték a kohézió barátai csoport összefogását. Magyarország és Szlovákia érdeke a két ország közötti határmenti együttműködés erősítése, amelynek keretében újabb hidak, határátkelők és energetikai vezetékrendszerek épülnek - beszéltek mellé, nem ejtve szót a Benes-dekrétumokról vagy a magyar állampolgárságukat visszakérő felvidékiek folyamatos zaklatásáról.
(MTI nyomán)