Balog Zoltánnak nem volt tudomása az egyik Táncsics-díjazott "sértő megnyilvánulásairól". Az emberi erőforrások minisztere a díj odaítélésével kapcsolatban azt mondta: Szaniszló Ferenc nyilatkozatai "mind személyes hitvallásával, mind a kormány értékrendjével összeegyeztethetetlenek".

A díj odaítélése sértette a zsidó- és cigánybűnözők "érzékenységét"
A tárca vezetője közölte: "2013. március 15-e alkalmából egy újságírói szervezet javaslatára Táncsics Mihály-díjat adományoztam Szaniszló Ferenc újságírónak. Ezt a döntést úgy hoztam meg, hogy nem volt tudomásom a korábban komoly szakmai színvonalon dolgozó külpolitikai szerkesztő és újságíró elmúlt időszakban tett, az emberi méltóságot sértő nyilatkozatairól. Ezek mind személyes hitvallásommal, mind a kormány értékrendjével összeegyeztethetetlenek."
"Ezen nézetek ismeretében nem fogadtam volna el az elém terjesztett javaslatot. Mivel a jogszabályok nem teszik lehetővé a kitüntetések és díjak visszavonását, így csak sajnálatomat tudom kifejezni a rossz döntés miatt" - közölte Balog Zoltán.
"Ez az eset még inkább tudatosítja bennem azt a felelősséget, melyet a több száz jelölt közötti választás jelent úgy, hogy nincs lehetőségem mindegyikük teljes életútjának megismerésére" - áll a miniszter nyilatkozatában.
(MTI nyomán)
Frissítés: Szaniszló Ferenc a díjátadó után: ekkor még a rá egyébként nem jellemző naivitással "bátor és erős kormányról" beszélt - nem kellett sokat várnia a hidegzuhanyra: