Jobbikos képviselők tartottak bejárást múlt hét szerdán Lyukóvölgyben, a 150 milliós telepprogram helyszínén, melynek során számos jogsértést, többek között gyermekveszélyeztetést is tapasztaltak. A látottakról szerettek volna bejelentést tenni a miskolci Családsegítő Szolgálatnál, ahol azonban közölték velük, nem hajlandóak felvenni a jegyzőkönyvet, és felsőbb utasításra tájékoztatást sem adnak nekik Lyukóvölgyről. A párt feljelentést tesz hivatali visszaélés miatt.
A bejáráson Jakab Péter jobbikos önkormányzati képviselő meghívására Hegedűsné Kovács Enikő, a párt országgyűlési képviselője, Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere és Szemes István, a Települések Megmaradásáért Egyesület elnöke vett részt - számolt be róla a miskolci politikus keddi sajtótájékoztatóján. Mint mondta, azzal a céllal szervezte meg a bejárást, hogy testközelből vizsgálják meg, hol, milyen körülmények között akar a miskolci városvezetés elkölteni újabb 150 millió forintot cigány integrációra, és a pénzszórás előtt felszámolták-e a hatóságok a területen uralkodó jogsértő állapotokat.
Hozzátette, találomra meglátogattak néhány cigány családot, akiknél súlyos gyermekveszélyeztetést tapasztaltak. „Döbbenetes volt látni az udvaron bűzölgő állati és emberi ürüléket, a koszos pelenkát rágcsáló disznót, a szeméthegyeket, a rogyadozó, életveszélyes viskókat, amelyekben napi szintű gyermekveszélyeztetés valósul meg - fogalmazott Jakab. Hangsúlyozta, értetlenül álltak az előtt, hogy a jogsértő állapotok annak ellenére fennállnak, hogy a cigányok elmondása szerint rendszeresen látogatják őket a telepen működő Családsegítő Szolgálat munkatársai, illetve ez a 150 milliós pályázati pénz elnyerésének feltétele is volt egyben.
„A veszélyeztetett gyermekek érdekében döntöttünk úgy, felkeressük a lyukói Családsegítő Szolgálatot, ahol azonban közölték, nem adhatnak tájékoztatást sem a Jobbik országgyűlési, sem pedig önkormányzati képviselőjének, sőt az általunk tapasztalt gyermekveszélyeztetésről szóló bejelentésünket sem hajlandóak jegyzőkönyvezni. A miértre azt válaszolták, ez az intézményvezető, Földessy Judit utasítása” - emlékezett vissza Jakab Péter, aki elmondta, két héttel korábban ugyanezzel az indokkal már egyszer megtagadták tőle a tájékoztatást.
A képviselő megjegyezte, nemrég a Fidesz és az MSZP leszavazta azt a javaslatát, hogy külön napirendi pont keretében vitassák meg Lyukóvölgy helyzetét, most pedig „felsőbb utasításra” a családsegítő szabotálja nemcsak az ő, de a Jobbik országgyűlési képviselőjének a munkáját is a „pintéri ékszerdobozban”.
Betelt a pohár - jelentette ki a politikus, aki azonnali vizsgálatot, valamint a Családsegítő Központ vezetőjének menesztését követelte, egyúttal jelezte, hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz.
Közölte azt is, a helyi televíziótól helyreigazítást fog kérni, amiért az a lakosságot megtévesztve tényként fogadta el, és közölte egy helyi cigányasszony beszámolóját, miszerint a jobbikosok magukat a családsegítő munkatársainak kiadva jutottak be az ingatlanokba.
„Érthetetlen, hogy a látogatás mikéntjéről a helyi média mindenkit, a cigányasszonyt, a családsegítő vezetőjét, de még egy ügyvédet is megkérdezett, csak épp a Jobbik képviselőit nem. Szerencsére a Nemzeti 1 Televízió az igazságra is kíváncsi volt, így sikerült dokumentálni a valóságot” - fogalmazott a radikális politikus.
Jakab Péter végezetül elmondta, egyetért a családsegítő igazgatójának azon kijelentésével, miszerint a jobbikos képviselők lyukói látogatásával új dimenzió kezdődött: „Látogatásunkkal valóban új dimenzió kezdődött Lyukóban, még ha ez sokaknak nem is tetszik: 23 év aktatologatás után a hatóságoknak végre el kell kezdeniük dolgozniuk a városrész megmentéséért, hacsak nem akarnak mulasztásukért bíróság előtt felelni.”
(Kuruc.info)