Sem a korábban bezárt közkutakat nem nyitják újra, sem a nyomást nem állítják vissza a korábbira Ózdon - közölte a polgármester. A városvezető azért hívott össze sajtótájékoztatót hétfőn kora délutánra, mert Nyakó István MSZP-s képviselő korábban azzal kürtölte tele a sajtót, hogy sikerült megegyeznie a polgármesterrel, és újranyitják a közkutakat.

Fürjes állítása szerint korábban percenként 40-50 liter víz tudott kifolyni egy kútból, most az a cél, hogy a csökkentett nyomással működő kutak percenként 5 litert adjanak. Nyakóval csupán abban állapodott meg, hogy ellenőrzik ezeknek a kutaknak a működését.
A városvezetés nem tűri a lopást, tavaly a pazarlás és vízlopás olyan mértéket öltött, hogy foglalkozniuk kell ezzel a kérdéssel - mondta a polgármester a sajtótájékoztatón, majd azt is hozzátette, hogy az autómosást és kertlocsolást nem tudják közpénzből finanszírozni.
Az intézkedések miatt a Roma-Magyar Baráti Társaság hétfőn három órára tünetést szervezett az önkormányzat elé. Harkály Csaba, társaság elnöke hétfőn kora délután azt mondta, hogy korábban Nyakó Istvántól úgy értesült, hogy a kutakat vissza fogják állítani az eredeti állapotukra, és ezért a polgármester sajtótájékoztatója előtt visszamondta a rendőrségen a tüntetés bejelentését.
Ennek ellenére háromkor megjelentek az önkormányzatnál, hogy sajtótájékoztatót tartsanak. Ezen azt mondták, vagy Nyakó István, vagy az önkormányzat átverte őket.
2. frissítés: Egy kutat mégis megnyitottak
Vas István pontosította pár órával korábbi nyilatkozatát. Eszerint 123 kút volt a városban, ebből egy június 27-i képviselő-testületi ülés határozata nyomán huszonhetet megszűntettek, hatvankettő esetében a maximális 40-50 liter/perces átfolyást csökkentették percenkénti öt literre, harmincnégy kút pedig maradt úgy, ahogy volt. Vas hangsúlyozta: mind a megszüntetett, mind a korlátozott, mind a teljes kapacitásában meghagyott kutak egyenletesen oszlanak el a városban, tehát nem igaz az, hogy kifejezetten egy-egy városrész lakóival szúrtak volna ki.
Vas hozzátette: a Hétestelepen az egyik eredetileg percenkénti öt literre korlátozott kút az eredeti tervektől eltérően megmarad teljes kapacitásában.
A szakember hangsúlyozta: hasonló eset történt a közelmúltban Tiszavasváriban is, és nem érti, hogy abból miért nem lett ügy, az ózdiból meg miért lett.
LMP: "Tűrhetetlen"
Az LMP tűrhetetlennek és embertelennek tartja a nyári kánikulában bevezetett ózdi vízkorlátozást. A liberális párt véleményét Mile Lajos, az LMP független országgyűlési képviselője ismertette hétfőn, Budapesten újságíróknak. Mile Lajos hangsúlyozta, a kormánypárti városvezetésnek azonnal megoldást kell találnia a helyzetre, mert a vízkorlátozás szerintük elfogadhatatlan eszköz.
Öt tüntető volt - a DK szerint a cigánynak "alanyi jogon" jár a víz
Varju László független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója azt mondta: a délután háromra meghirdetett tüntetésből sajtótájékoztató lett. Hozzátette: körülbelül öt tüntető volt. „Ha valaki egy kicsit erősebben pisil, jobban jön, mint most a kútból” – fogalmazott. A politikus azt mondta: a vízellátást az önkormányzatnak "alanyi jogon fizetnie kéne".
Korábban írtuk: "A rászorulók emberi méltóságát sértőnek" tartja az ózdi vízkorlátozást az MSZP - a Fidesz máris megnyitja a csapokat. Közben már a német sajtó is a "szegény romákat" sajnáltatja.
Gúr Nándor hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón közölte: Fürjes Pál polgármester (Fidesz-KDNP) azt ígérte a szocialista Nyakó Istvánnak, hogy a kánikula időszakára visszaállítják a vízszolgáltatást a közkutaknál Ózd "szegények" (értsd: cigányok) lakta városrészeiben. Az MSZP alelnöke hozzátette: még hétfőn több elzárt kutat újranyithatnak.
A politikus elmondta, bíznak az ígéret teljesülésében, ellenkező esetben az MSZP a megyei kormányhivatal vezetőjéhez fordul. Gúr Nándor ezt azzal indokolta, hogy a kormányhivatal vezetője felügyeli a katasztrófavédelmet. Megjegyezte, hogy Ózdon épp akkor korlátozták a közkutak működését, amikor országszerte vizet osztanak a hőségben. A szocialisták azt is kezdeményezik, hogy az ózdi önkormányzat rendkívüli ülésen foglalkozzon a vízkorlátozás ügyével.
Gúr Nándor szerint "az emberi méltóság minimuma", hogy - ha sokan éheznek is az országban - legalább szomjazniuk ne kelljen, és mosakodni tudjanak az emberek. (Persze, minden cigány mosakodni akar reggeltől estig, az ipari mennyiségű vizet pedig megitták, mert ilyen szomjas az indiai fajta - a szerk.)
Zoom
"Legalább szomjazniuk ne kelljen, és mosakodni tudjanak az emberek"
Fürjes Pál polgármestert a sajtó nem tudta elérni, mert jelenleg a helyszínen vesz részt a kutak ellenőrzésében, de az ózdi polgármesteri kabinet munkatársa, Vas István megerősítette: a kutak karbantartása ezekben a percekben is folyik, felmérik a helyzetet, és "amennyiben szükséges, leveszik a nyomáscsökkentő gyűrűket bizonyos kutakról". Hozzátette: a városban mindenki hozzá tud jutni ivóvízhez 150 méteren belül, tehát nincs olyan városrész, ahol ne lenne víz.
(MTI - Origó - HVG - ATV nyomán)
Korábban írtuk: