Beperli az államot Helmeczy László, a "romagyilkosságok sértettjeinek" egyik képviselője, mert szerinte több bűncselekményt is megelőzhettek volna, ha a katonai és nemzetbiztonsági szolgálatok valamint a rendőrség együttműködése megfelelő. Helmeczy erről a Budapest Környéki Törvényszéken kedden az elsőfokú ítélet kihirdetése után beszélt.
Zoom
A bíróság nem jogerős ítéletében három vádlottra tényleges életfogytiglani, míg a negyedikre 13 éves fegyházbüntetést szabott ki.
Helmeczy László, aki a tiszalöki ügyben a sértettek képviselője, arra hívta fel a figyelmet, hogy a bíróság is megállapította a szolgálatok felelősségét. Utalt arra, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén Ficsor Ádám akkori titokminiszter elismerte, hogy a szolgálatok és a nyomozó hatóság együttműködése nem volt megfelelő.
Szerinte megfelelő együttműködés esetén "egyértelműen a szolgálatok látókörébe kellett volna kerülnie az elkövetőknek", és talán meg lehetett volna akadályozni több ember halálát.
Arról is beszélt, hogy ő volt az egyedüli aki korábban azt mondta, hogy a gyilkosságokat bűnszervezetben követték el, és ezt az álláspontját most a bíróság is megerősítette. Emiatt nem bocsátható feltételes szabadlábra később egyik elkövető sem - tette hozzá.
Úgy vélte, hogy az államnak fizetnie kell a sértetteknek vagyoni és nem vagyoni kárért. Ha az állam ezt nem teszi meg, pert indít, és mint mondta, nem biztos, hogy a kereset benyújtásával megvárja majd a másodfokú ítéletet. "Felelnek a gyilkosok és felel az állam is" - fogalmazott.
Azt még nem tudja, milyen összegre perli majd az államot, viszont jelezte, nagyon komolynak tartja az okozott vagyoni és nem vagyoni kárt. Példaként említette, hogy az egyik asszonyt több mint két évtizedes munkaviszony után leszázalékolták, most csak 27 ezer forintos szociális járadékot kap. A család "egészségileg és anyagilag is tönkrement", az okozott kár szerinte ezért "nem egy-két millió forint".
A (költői) kérdés már csak az: ha megnyerik a pert, a cigányok több ezer magyar áldozatának hozzátartozói is eséllyel perelhetnek?...
(MTI nyomán)