A bíróság a házi őrizet elrendelésekor még nem alkalmazhatta automatikusan a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközt, mert az akkor hatályos jogszabály még a vádlott hozzájárulásától tette függővé a használatát. A jelenleg szökésben lévő vádlottak ehhez nem járultak hozzá - tudatta hétfőn közleményében Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője a bíróság honlapján a két ároktői bandatag eltűnésével kapcsolatban.

Elemér és Henrik - a demokráciában a sorozatgyilkosnak a beleegyezését kell kérni, hogy megfigyeljék - és mi lesz, ha nem járulnak hozzá a lecsukásukhoz sem?...
A szeptember 1-jétől hatályos jogszabály-módosítás után már nincs szükség a terhelt hozzájárulására a nyomkövető alkalmazásához, ha a házi őrizetet azért rendelte el a bíróság, mert a terhelt előzetes letartóztatása a törvényben maximalizált időtartam lejárta miatt szűnik meg. A terheltek mozgását nyomon követő technikai eszköz utólagos alkalmazására pedig nem érkezett indítvány - tette hozzá a szóvivő.

A közlemény szerint a Fővárosi Törvényszék hangsúlyozza, hogy a házi őrizet végrehajtását és ellenőrzését a jogalkotó a rendőrség feladataként határozza meg. A rendőrség a házi őrizet előírásainak betartását folyamatos rendőri ellenőrzéssel látja el, ha a házi őrizetben lévő terhelten a mozgását nyomon követő technikai eszköz nincs, illetve ha ellenőrzése járőr útján, valamint eseti ellenőrzéssel nem biztosítható.
Póta Péter szerint a vádlottak szökése egyébként a tárgyalások tervezett ütemét nem befolyásolja, ugyanis lehetőség van a vádlottak távollétében is lefolytatni az eljárást, és ítéletet hozni, ha ezt az ügyészség indítványozza.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: