Portálunk volt magyar hajnalosoktól érdeklődött Lenhardt Balázs látszólag váratlan kihátrálásának hátteréről. Kiderült, hogy a mozgalom elindítása és maga a névadás is az ő ötlete volt, melyet egy nyári pomázi találkozón mutatott be egy nagyobb kör előtt, bár párt alapítását már akkor sem tartotta időszerűnek és célravezetőnek.

Ezen a pomázi találkozón viszont több olyan volt jobbikos tag és alkalmazott is megjelent, akik a házigazda eredeti elképzelését eltérítették, s a jobbító szándékú kritika útjáról átterelték egy új párt alapításának útjára, célul tűzve ki, hogy országosan 27 jelölt és országos lista állításával hozzájussanak a jelentős állami kampánytámogatáshoz. (Lásd korábbi cikkünket: Nem létező pártok is kaphatnak kampánypénzt - a kalandoroknak százmilliós üzlet lehet az indulás) Az volt a tervük, hogy 1-2 százalékot elérjenek az országgyűlési választáson, s az így elnyert állami támogatással stabilizálják saját egzisztenciás helyzetüket.
Egy már kilépett Magyar Hajnal-tag azt is elmondta, hogy Lenhardt Balázs következetesen felhívta a társai figyelmét arra, hogy tisztességes és törvényes eszközökkel nem tudják a magyar állam által adott közpénzt saját céljaikra felhasználni a szoros elszámolási kötelezettség miatt, de nem hallgattak rá.
Emellett Lenhardt akkor is összeütközött társaival, amikor a nyilvánvaló csúsztatásoktól hemzsegő Jobbik-ellenes cikkeik kapcsán kérte, hogy jelentessenek meg korrekt helyreigazításokat, de a cél szentesíti az eszközt elv alapján nem hallgattak rá, sőt őt bélyegezték meg puhánynak s megalkuvónak.
Ennek ellenére Lenhardt támogatta az éppen alakuló pártot és mozgalmat, mind pénzügyileg, mind azáltal, hogy az egyik honlapszerkesztőjüket, Hunyadi Gábort felvette maga mellé parlamenti asszisztensnek, aki így teljes idejét a lejárató cikkek gyártására tudta fordítani képviselőházbeli közös irodájukban. Egy idő után azonban egyre pofátlanabb pénzügyi követelésekkel léptek fel vele szemben is a "saját bajtársai", így lassan megérett benne az elhatározás, hogy elengedje a kezüket, s nyíltan is megszakítson velük minden kapcsolatot.
Az egyik volt magyar hajnalos szerint Lenhardt Balázs távozásával ezzel a még be sem jegyzett párt elvesztette egyetlen karizmatikus vezetőegyéniségét, magát a kitalálóját (közben Endrésik Zsolt is elhatárolódott tőlük), így ezentúl legföljebb magyar alkonyról beszélhetünk a jövőben - ha érdemes még egyáltalán szót vesztegetni rájuk.
(Kuruc.info)
Korábban írtuk: Lenhardt közleményben határolódik el: nem tagja a Magyar Hajnalnak, és nem látja értelmét az indulásuknak
Közleményt adott ki a volt jobbikos (jelenleg független) országgyűlési képviselő, miután a sajtóban többször is összefüggésbe hozták az alakulófélben lévő Magyar Hajnallal. Ebben tisztázza, hogy nem alapítója és nem is tagja a szóban fogó társaságnak, indulásuknak sem látja értelmét és célszerűségét, s hozzáteszi: a vágyott szebb jövő eléréshez több alázatra és a hasonló célokért kiállók jobb megértésére lesz szükség. Alább olvasható a dokumentum:
Az elmúlt napokban a Magyar Hajnal Mozgalom párttá alakulása kapcsán megjelent sajtótudósításokban rendszeresen felbukkant a nevem, ezért indokolt szerepem egyértelmű tisztázása a nyilvánosság előtt.
A Magyar Hajnal Mozgalomnak sem alapítója, sem tagja nem vagyok, továbbá a 2014-es országgyűlési választásokon nem kívánok elindulni képviselő-jelöltként. A magyarhajnal.com honlapon ugyan néhányszor megjelentek írásaim, a nemzeti politizálás megújítása, a magyar ügy melletti hajlíthatatlan kiállás ugyanis szívügyem, és a parlamenti státuszba belekényelmesedő, sokak számára felpuhuló Jobbik építő jellegű kritikája a radikális változásra szavazó 850 ezer választópolgár miatt morális kötelességem. Több írásnak azonban a tartalma és a stílusa is távol áll tőlem. Távolmaradásom fő indoka, hogy nem látom értelmét és célszerűségét annak, hogy a választások előtt mindössze néhány hónappal létrejövő politikai erő azonnal megméresse magát, hitem szerint sokkal inkább a ténylegesen mozgalmi jellegű építkezésnek lenne itt az ideje.
A parlamenti mandátumomból hátralévő hónapokat a Jobbikból való kilépésem óta is következetesen vallott és hirdetett, valódi nemzeti radikalizmus képviseletére és az ennek mentén való cselekvésre szánom, egyúttal minden, a pártok porondján tovább küzdő bajtársamnak erőt, kitartást és sikereket kívánok! Soha nem felejtsék azonban szem elől, hogy a vágyott szebb jövő eléréshez több alázatra és a hasonló célokért kiállók jobb megértésére lesz szükség!
Pomáz, 2013. november 5.
dr. Lenhardt Balázs
nemzeti radikális országgyűlési képviselő