Újabb menórát rongáltak meg, a Nyugati téri után csütörtökre virradóra a Blaha Lujza téren felállított gyertyatartót - közölte a Tett és Védelem Alapítvány (TEV), melyet az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) bízott meg a jogi lépések megtételével. Közlésük szerint a VII. kerületi rendőrség elfogta az elkövetőt.

Martonyi és Köves Slomó egy korábbi hanukázás során
"A vallási ünnep kegytárgyának, a hanukai mécsestartónak a köztéren való felállítása, világszerte a vallásszabadság és az egymás felé fordulás, a megbékélés és a béke a szimbóluma. Az elmúlt 15 évben a nyilvános hanukai ünneplések – csak úgy mint a világon mindenütt – sok ezer emberrel ismertették meg a zsidó kultúra egy szép és emberközeli szeletét" - hazudoztak a közleményükben.
"Ennek üzenete, hogy lehet Magyarországon szorongás nélkül zsidónak lenni. Ezt a pozitív tapasztalatot egy pillanatra sem árnyékolhatja be a gyűlölettel motivált primitív vandalizmus" - teszik hozzá. A TEV ebben az ügyben a büntető eljárás lefolytatását javasolta.
Közleményükben emlékeztetnek: 2000. november 1-jén a Felvonulási téri Regnum Marianum fogadalmi templom helyén állott fakereszt megrongálásáért a másodfokon eljáró bíróság 2002. május 19-i jogerős ítéletében az elkövető fiatalkorúakat fogházában letöltendő szabadságvesztésre, a többieket egységesen tíz hónap börtönbüntetésre ítélte.
(HVG nyomán)
Frissítés: ezúttal is gyorsított eljárás, a TEV súlyos jogi következményeket követel
A rendőrök gyorsított eljárásban kezdeményezték az elfogott férfi bíróság elé állítását „vallási tisztelet tárgyának megrongálásával elkövetett rongálás" gyanújával. A férfi azt mondta, részeg volt, józanul nem tett volna ilyet - derül ki az MTI híréből. (Olyan információval még nem találkoztunk, hogy ugyanilyen hatékonyan és szigorúan jártak volna el a keresztrongálókkal szemben is.)
Támadásba lendült a TEV is: közleményükben azt írják, az alapítvány jogi szakértőinek meggyőződése, hogy a vallási kegytárgyak ellen elkövetett, feltehetőleg antiszemita indíttatású cselekményeknek "súlyos jogi következményei lesznek".
Kapcsolódó: