A Közösség a Társadalmi Igazságosságért szerint nem blöff a programjukban is szereplő feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése, amely "lehetőséget biztosítana Magyarországnak az európai trendekhez történő felzárkózáshoz". Erről Szili Katalin, a párt elnöke, független országgyűlési képviselő beszélt hétfőn újságíróknak, Budapesten. A volt házelnök emlékeztetett, hogy kedden zárul a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére irányuló európai aláírásgyűjtési kezdeményezés.
Szili Katalin szerint a feltétel nélküli alapjövedelem "nem pénzosztogatás", európai szintű bevezetése annak belátása lenne, hogy a kontinens 30 millió munkanélküli polgárának létfeltételeit is biztosítani kell.
Magyarországon politikai és gazdasági innovációkra van szükség az új jövedelem bevezetéséhez, például sürgősen modernizálni kellene az eddig csak "toldozott-foltozott késő kádári szociális ellátórendszert" – mondta.
"Ha Európa lép, nekünk is foglalkoznunk kell ezzel a kérdéssel" – fogalmazott. A feltétel nélküli alapjövedelem új szociális együttműködési formát jelentene egy emberségesebb és fenntarthatóbb társadalomban – tette hozzá. Szili Katalin megjegyezte: átfogó vizsgálat előtt felelőtlenség lenne konkrét összegeket mondani a program költségéről.
Simon József, a KTI szóvivője arról beszélt: a hagyományos munkahelyek számának csökkenésével a jelenlegi közteherviselési rendszer nem teszi lehetővé mindenkinek, hogy fedezze a megélhetési, lakhatási és a társadalmi részvételhez kapcsolódó kiadásokat. A feltétel nélküli alapjövedelem ehhez járulna hozzá, bevezetéséhez azonban fel kellene hagyni az "irigységgel" – vélte. A szóvivő szerint az új alapjövedelemnek számtalan előnye lenne, példaként említette a bürokrácia, valamint a megélhetési bűnözés látványos csökkenését, továbbá a helyi gazdaság élénkülését.
(MTI nyomán)