125 lyukói telektulajdonos levélben kért segítséget Fidesztől, hiába. A lyukóvölgyi valóságot bemutató írást még februárban küldték el a kormánypárt miskolci vezető politikusainak, választ azóta sem kaptak.

Lyukói életkép
Miután se Kriza Ákos polgármester, se Sebestyén László akkori országgyűlési képviselő, se Benczés Miklós önkormányzati képviselő nem válaszolt a segélykérésre, a levelet aláírók Jakab Pétert keresték meg, erről maga a politikus számolt be keddi sajtótájékoztatóján. A Jobbik önkormányzati képviselője elmondta: a pintéri kijelentést, miszerint Magyarországon rend van, több mint száz lyukói cáfolja. Mint levelükben írják, az elmúlt években betelepített családok pokollá teszik az életüket: a gyerekeket lopni küldik, komplett házakat bontanak el, nem fizetnek a közüzemi szolgáltatásokért, mélyszegénységük ellenére mélynyomós hifi berendezésekkel lármázzák fel a vidéket. Eközben a rendőrök erélyes fellépés helyett sokszor a sértetteket kérik számon az intézkedéskérésért.

Balogék a Lyukóvölgyben. Tapsolják magukat
Jakab Péter szerint a Fidesz a rendőrséget pénzbehajtóvá degradálta, akik éppen ezért azokkal szemben intézkednek, akik hajlandók kifizetni a büntetést. A lyukói mélyigénytelenek nem ilyenek, köszönhetően annak, hogy a Fidesz és az MSZP a törvények fölé helyezte őket. A politikus emlékeztetett, rendteremtés helyett mindkét párt 150 milliós felzárkóztató programot szavazott meg a renitensek számára, így amíg ők váltják egymást a hatalomban, a helyzet csak romlani fog. Jakab Péter jelezte: a Jobbik a közeljövőben újabb törvényszembesítő bejárásra fog indulni a városrészben. Hozzátette ugyanakkor azt is, ha a törvénytisztelő lakosság valódi változást akar, akkor az önkormányzati választásokon lehetővé teszik, hogy a Jobbik ne ellenzékből küzdjön a rendért, hanem a városvezetők eszköztárával tehesse élhetővé Miskolcot.
Frissítés: Fidesz: ez handabanda és hangulatkeltő cigányozás
A Fidesz miskolci szervezete reagálásában hangulatkeltéssel vádolta a radikális pártot, s felhívta a figyelmet "a közbiztonság érdekében eddig tett lépésekre, a felelős gondolkodásra".
"A miskolci Jobbik képviseletében Jakab Péter önkormányzati képviselő mai sajtótájékoztatóján is csak a bajt keverte: sumák módon cigányozott egyet, valamint össze-vissza vádaskodva keltette rossz hírét városunknak. Fent nevezett önkormányzati képviselő a nagy nyilvánosság előtt, például a tényeket messzire elkerülve hagyta figyelmen kívül azokat az intézkedéseket, amelyeket a jelenlegi városvezetés tett és tesz primitív handabandázás helyett a közbiztonságért" – írta reagálásában Soós Attila a miskolci Fidesz szervezet szóvivője.
"A Jobbikos képviselő úgy tett, mintha még sohasem hallott volna arról, hogy a Fidesz-KDNP építette ki városszerte, így Lyukóvölgyben is, egyik első intézkedéseként az úgynevezett összevont hatósági ellenőrzések rendszerét. Ez az új bűnmegelőzési rendszer, a miskolci Jobbikot és a baloldali, liberális jogvédőket kivéve, az egész lakosság tetszését, támogatását elnyerte már mindenütt a városban – emelte ki Soós Attila.
"Mai sajtótájékoztatóján a jobbikos képviselő úgy tett, mint ha nem tudná, hogy a Kriza Ákos vezette önkormányzat a miskolci rendőrséget megerősítette anyagiakban, személyi állományában. Ennek egyik eredménye a Lyukóban létrehozott körzeti megbízotti iroda. Tavaly áprilistól pedig az önkormányzati rendészet létrehozásával, ebben a városrészben is naponta járőröznek lovas és gyalogos mezőőrök is.
Természetesen még lehetne folytatni a sort. Lehetne és kellene is normális párbeszédet folytatni arról, hogy még milyen sok a közös teendőnk a város és benne Lyukóvölgy közbiztonsága érdekében. Lehetne és kellene is párbeszédet folytatnunk minderről, de a miskolci Jobbik szervezete ma sokadik alkalommal bizonyította, hogy számára a handabanda, a bajkeverés, a hangulatkeltő cigányozás a fontos; ezt tudják, ezt csinálják immáron hosszú hónapok óta. Felelősen véleményt mondani, pláne felelősen várost vezetni azonban sokkal többet jelent ennél" – zárta közleményét Soós Attila.
Jobbikos viszontválasz:
125 lyukói telektulajdonos hónapok óta hiába várja, hogy a Fidesz válaszoljon segélykérő levelükre, szemben a Jobbikkal. A nemzeti ellenzék kedden sajtótájékoztatón tolmácsolta a lyukóiak panaszait a városvezetés felé, amire órákon belül meg is született Fidesz válasza: "primitív handabanda". A Jobbik a leghatározottabban elutasítja a kormánypárt kijelentését: nem sértegetni kéne a telektulajdonosokat, hanem bocsánatot kérni tőlük, amiért az elégtelen közbiztonság miatt mára egy fabatkát sem ér a tulajdonuk.
Nem a lyukóiak levele a handabanda, hanem a Fidesz szóvivőjének, Soós Attilának a kijelentése, miszerint a városvezetés sokat tett Miskolc rendjéért, kiemelve a hatósági ellenőrzéseket. Valljuk be, közel négyezer ellenőrzés után mindössze egyetlen feljelentés nem túl sok, márpedig a Fidesz önkormányzati rendészete mindössze ennyit produkált 2013-ban.
Handabanda az is, hogy a Jobbik cigányozik. A törvénytisztelő cigány emberek nevében kikérjük, hogy a Fidesz a cigányság egészére következtet akkor, amikor a Jobbik törvényen kívüli mélyigénytelen emberekről beszél.
Végezetül handabanda az is, hogy a Fidesz képviselője párbeszédet sürget Lyukóvölgyről. Teszi ezt azok után, hogy pártja hónapok óta képtelen válaszolni a lyukóiak levelére, a Jobbiknak pedig bírósághoz kellett fordulnia, hogy közérdekű adatokat kapjon a városrészről.
A Lyukóról való közös gondolkodás csak akkor lehetséges, ha a pártok megegyeznek abban a minimumban, hogy a törvények - magyarán a társadalmi elvárások - mindenkire egyformán vonatkoznak. Épp ezt a közös gondolkodást zárta rövidre Kriza Ákos polgármester, amikor a legutóbbi közgyűlésen kijelentette: ezektől az emberektől nincs mit elvárni. Azok után, hogy Soós Attila szerint ez a felelős városvezetés, a Fidesztől sincs mit.
Jakab Péter, a Jobbik önkormányzati képviselője
(Kuruc.info - Minap nyomán)