2018. március 17., szombat, Gertrúd, Patrik, Petúr napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:00 A végegyháziak felismerték az orosházi "álmigránsokat"20:50 Az MSZP elnöke és a harminc év20:25 Babis a kommunistákkal is egyezkedik19:51 Semjén rénszarvasokat, Kósa ezermilliárdokat reptet19:12 Ezeket tenné a Jobbik-kormány a fiatalokért18:53 Véget értek a nukleáris kérdés békés megoldását célzó svéd-észak-koreai tárgyalások18:00 Merkel mélyítené az együttműködést Kínával17:20 Piros riasztást adtak ki négy megyére a hófúvás miatt16:23 Volner: "semmiféle választási együttműködés más pártokkal nem lesz, önállóan készülünk a kormányváltásra"15:55 Miért nem helyezik vissza a németek kiűzését megörökítő emléktáblát a Városlőd-Kislőd vasútállomás épületére?15:42 Hamvas Béla-napokat rendeznek Balatonfüreden14:56 Kamerát szereltek fel az MTI irodájában március 15. alkalmából - inkább elköltöztetik14:45 Jobbik: 1300 milliárdból 43 évig kaphatna 200 ezer forint jutalmat minden pedagógus14:18 Torokgyík is sújtja Jement13:23 Áderék szerint elkezdődött a globális vízválság
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország ::

A védőoltások védelmében ülésezik a Magyar Immunológiai Társaság

A védőoltások védelmében tart tudományos ülést kedden a Magyar Immunológiai Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia Budapesten, hogy az egyre terjedő tévhitek és összeesküvés-elméletek ellen a tudás és hiteles információ eszközével lépjenek fel.
A legjobbnak látszó biológiai megelőzés az orvostudomány mai álláspontja szerint a védőoltás, ennek népszerűsítésére szenteljük az előadás-sorozatot - magyarázta Falus András immunológus-genetikus az MTI-nek. Hozzátette: az ülés másik oka, hogy elképesztő összeesküvés-elméleteken alapuló híresztelések terjednek az interneten, a Magyar Immunológiai Társaság ezért elhatározta, hogy fellép ellenük.
"Gyakori vád, hogy a védőoltás egyszerűen üzlet, és amiben pénz van, az biztos nem tisztességes. Tudjuk azonban, hogy sokkal nagyobb a haszna annak a sok millió embernek, akinek az egészségét vagy az életét megmenti a megelőzés" - vélte a professzor.
A magyar immunológia napja idén egybeesik a 2005 óta tartott Európai Védőoltási Hét végével, ahol Európa minden országában a védőoltásokkal kapcsolatos rendezvényeket tartanak egy héten át: hangsúlyozzák a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek és az ellenük való védekezés fontosságát, és azt, hogy mennyire fontosak mind az egyén, mind a társadalom egészségének és jólétének megőrzésében - olvasható a rendezvénysorozat közleményében.
A keddi immunológia napon a nagyközönség számára szólnak az előadások, évek óta egész középiskolai osztályok érkeznek a napra, ahová idén is minden érdeklődőt várnak - mondta hozzá Falus András. Előadást hallhatnak arról, hogyan védenek az oltások, honnan jönnek az új járványok, és melyek az újonnan bevezetett humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás eredményei.
Falus András elmondta: a HPV oksági összefüggésben áll a méhnyakrák kialakulásával és a védőoltással ez megelőzhető, ami hatalmas előrelépés. Magyarország oltási gyakorlata a kötelező védőoltások esetében tiszteletre méltó, az oltandó korosztályokban az átoltottság meghaladja a 98 százalékot.
"Hazánk nemcsak ebben, hanem a kanyaró elleni átoltottság terén is élen jár, 1991 óta nem halt meg senki ebben a betegségben, és olyan iszonyú betegségek, mint a járványos gyermekbénulás, a himlő teljesen eltűntek, míg a a mumpsz és rubeola megbetegedések száma - a védőoltásoknak hála - csökken. A rémhírek és tévhitek terjedéséhez az is hozzájárul, hogy olyan régen elmúltak a járványok, hogy az emberek elfelejtettek ettől tartani" - hívta fel a figyelmet a veszélyre az akadémikus.
Az oltás az immunrendszert "felkészíti"a valódi kórokozóra. Rendkívül ritkán, de előfordulhatnak mellékhatásai, ám minden gyógyszer, műtét esetében léteznek ilyenek. A védőoltások minden mellékhatása bejelentésköteles, minden esetet kivizsgálnak - fűzte hozzá.
"Indítunk egy Facebook-oldalt is, ahol nemcsak információt teszünk közzé, hanem vállaltuk, hogy minden felvetődő problémának konkrétan utána fogunk menni, érthetően válaszolunk. A védőoltás véd - ez lesz a napokon belül induló oldal neve. Minden állításunkat szakmai hivatkozásokkal támasztjuk alá, hogy bárki utánanézhessen" - mondta el Falus András.
(MTI)
Kapcsolódó:


Hozzászólások ( hozzászólás)

 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready