Egykori államvédelmis ügynököt irányított a Nagy Imre-újratemetés idején a Belügyminisztérium nemrégiben kinevezett államtitkára. A titokzatos „Amur” ügynök a Hősök teréről jelenthetett Tasnádi Lászlónak, aki a '80-as években a III/II osztály egyik vezetője volt. Az államtitkár a napokban kipattant botrány ellenére bejelentette: nem mond le, mert nem tarja elítélendőnek a pártállam idején folytatott tevékenységét.
Az Index információi szerint az '50-es évek elején az ÁVH-ban kezdte „szakmai” karrierjét az az Amur fedőnevű ügynök, akivel Tasnádi László, a Belügyminisztérium jelenlegi rendészeti államtitkára Nagy Imre újratemetése idején tartotta a kapcsolatot.
Az 1930-as születésű Amur szabósági tanoncként kezdte pályafutását, majd különböző kommunista ifjúsági szervezetekben dolgozott, és 1952-ben került az ÁVH-hoz. Miután elvégezte az Államvédelmi Hivatal hat hónapos operatív tanfolyamát, rövid időn belül olyan megbízatásokat kapott, ahol kamatoztathatta szaktudását, megfigyelői feladatokat kellett végeznie.
1953-ban az ÁVH Baranya megyei osztályára került. Amur, fokozatosan előrelépve a ranglétrán, előbb a BM-be került, majd a '60-as, '70-es években párizsi, majd genfi rezidensként dolgozott. Éppen 1988-ban, a Hősök terén lezajlott Nagy Imre-demonstráció előtt néhány hónappal helyezték nyugállományba, rendőr ezredesként szerelt le.
Levéltári iratok szerint az újratemetés idején Tasnádi László Amurral és egy másik, Vera fedőnevű titkos megbízottal dolgozott együtt. A nagy ellenzéki megmozdulás miatt a rendvédelmi szervek az állomány jelentős részét mozgósították.
Tasnádi a dokumentumok szerint az újratemetés idején telefonon tartotta a kapcsolatot az ügynökökkel.
Miután kiderült, hogy Tasnádi Orbán Viktor híres beszéde idején éppen a megfigyelők oldalán tevékenykedett, az államtitkár pénteken bejelentette, nem mond le, "mert nincs miért lemondania". Tasnádi szerint kémelhárító volt, a kémelhárítók pedig akkor is és ma is ügynökökkel dogoznak.
– Az, hogy nekem ügynököm volt, az egy természetes dolog – mondta Tasnádi.
Azt a múlt pénteki sajtótájékoztatóján sem tagadta, hogy Amurral vagy a másik ügynökkel dolgozott az újratemetés napján, ám azt állította, hogy az újratemetéssel kapcsolatban nem volt munkafeladata.
Bálint László, Tasnádi egykori kollégája az RTL Klubnak nyilatkozva kedden azt állította, hogy a rendészeti államtitkárt, aki a rendszerváltás előtti időszakban vezette a III/II alosztályt, nagyobb felelősség terheli a kommunista rendszer kiszolgálása miatt, mint az egykori szigorúan titkos állományú tiszteket. Bálint szerint Tasnádinak már húsz éve vissza kellett volna vonulnia a közéletből, egykori munkája pedig összeegyeztetetlen jelenlegi megbízatásával.
A D-209-es Medgyessy Péter egy piti kis ügynök volt, Tasnádi meg egy hivatásos nyílt állományú tiszt, a kettőt nem lehet egy napon említeni – mondta Bálint László.
(Index nyomán)