A Jobbik újra benyújtja az Országgyűlésnek a volt kommunista vezetők közéletből kitiltását célzó javaslatát - mondta Novák Előd, a párt alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján.
Az ellenzéki politikus közölte: elvárja a kormányzattól Tasnádi László rendészeti államtitkár leváltását, miután kiderült, hogy ÁVH-s ügynököt is irányított III/II-es operatív tisztként. Kijelentette: az állambiztonsági múltat "egy állítólagos rendszerváltás után" nem volna szabad átmenteni az új rendszerbe.
Novák Előd jelezte: az ügyben azonnali kérdést kíván feltenni Orbán Viktor miniszterelnöknek a parlamentben, s személyes választ vár, mert álláspontjuk szerint a felelőssége nem söpörhető szőnyeg alá. Hozzátette: nem kapott még választ Áder János köztársasági elnöktől arra vonatkozóan, hogy tudott-e Tasnádi László múltjáról kinevezése előtt.
A Jobbik alelnöke elgondolkodtatónak nevezte, hogy a Fidesz fiókszervezete, a CÖF is felszólította a kormányzatot, hogy alkossa meg a kommunista rendszer vezetőinek közéletből való kitiltását célzó jogszabályokat. Azt mondta: pártja már többször benyújtotta lusztrációs javaslatát, de eddig nem kapott támogatást. Bíznak benne, hogy a társadalmi felháborodással végre megvalósulhat az állambiztonsági múlt teljes feltárása, és kizárják a rendszer működtetőit a közéletből.
Novák Előd szerint szégyen, hogy a túlsúlyban lévő fideszes kormány vagy lekötelezettje, zsaroltja az állambiztonsági rendszernek, vagy ilyen szinten szakemberhiány van, hogy olyan személyeket emelnek pozícióba, akiknek normális esetben 1990-ben el kellett volna tűnniük ennél alacsonyabb beosztásokból is.
(MTI)