A Krétakör és a Humán Platform élén álló Gulyás Mártont rendőrök vezették ki a feldühödött tömegből.
Zoom
"Ellenállás napja" néven tart ma demonstrációt a Batthyány téren a Demokratikus Koalíció. Helyszíni beszámolók szerint 2-3000 tüntető lehet a rendezvényen.
Az eseményen a krétakörös Gulyás Márton egy tiltakozó transzparenst akart magasba emelni tiltakozásul Pásztor Albert, "cigányozós" kijelentéseiről elhíresült volt rendőrkapitány miskolci polgármesterré jelölése és az azóta tett, saját magukat szembe köpő DK-s nyilatkozatok miatt. A körülötte állók azonban nem hagyták, elmondása szerint lökdösni kezdték. A HVG tudósítója megerősítette, ellentmondást nem tűrően vezették ki Gulyást a rendezvényről. A Hír24 úgy tudja, hogy Gulyást háromszor meg is ütötték, és táskájába égő cigarettacsikket dobtak.
Az eseményen mások is demonstrálnak. Setét Jenő roma aktivista Facebook-oldalán jelentette be, hogy Eörsi Mátyás volt szabad demokrata képviselő, jelenlegi DK-tag ATV-interjúja miatt kimegy tiltakozni.
Időközben a szemkilövető pártelnök, Gyurcsány Ferenc is reagált az eseményekre, ő is a Facebookon posztolt, közhelyekkel próbálva menteni a menthetőt.

Frissítés: Mozgóképen is elcsíphető, ahogy a miskolci szavazatokért immár cigányellenes retorikával kacérkodó párt demokratikus gárdája eltávolítja a rendezvényről a libsit.
2. frissítés: Áldemokrata csűrés-csavarás: Gyurcsány testvíreinek tartja a cigányokat, de persze újra elsüti a szókimondó - azaz tettek helyett szavakkal szavazatmaximáló - kártyát.
3. frissítés: Íme a tomboló erőszak videón - Eközben Setét Jenő Facebookon említette az őt ért atrocitásokat
Ha a Magyar Gárdának oszlatás járt, akkor a DK-soknak kötél.


Zoom
Zoom
Zoom
4. frissítés: A Demokratikus Koalíció (DK) az Együtt-PM vezetőitől választ vár arra, hogy az Ellenállás napja elnevezésű, a DK által szombatra szervezett budapesti rendezvényen tudatos provokáció történt-e.
A DK az MTI-hez szombat este eljuttatott közleményében azt írta, "megköszönnék, ha az Együtt-PM vezetői nyilatkoznának arról, mi történhetett, hogy elkerüljük a további félreértéseket".
Az ellenzéki párt az esti órákban kiadott közleményében sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyzet elemzése során "meglepő tényekre" akadtak. Az aktivisták által készített fotók, valamint tanúk szerint Gulyás Márton a rendezvény előtt és alatt a téren többször egyeztetett Kalocsai Kingával, az Együtt-PM programszervezőjével - olvasható a közleményben.
Zoom
A DK politikusai ezért azt szeretnék tudni, hogy Gulyás Márton "civil aktivistaként, vagy az Együtt-PM egyik alkalmazottja által tudatosan odaszervezve" érkezett-e a rendezvény megzavarására.
A DK a közleményben azt írta, nem bántani akarják az Együtt-PM-et, de nem értik, hogy ha az Együtt-PM hivatalos nyilatkozat szerint nem vett részt a megmozduláson, akkor alkalmazottja és egy aktivista valóban kereste-e a rendbontást?
Közölték, nem állítják azt, hogy Gulyás Márton és Kalocsai Kinga az Együtt-PM vezetőinek tudtával és beleegyezésével tették amit tettek, "de a kialakult helyzet sajnos sokakban azt a véleményt erősíti meg, hogy szervezett politikai provokáció történt".
A DK egyúttal jelezte, szeretnék, ha minden részlet tisztázódna, ezért az incidens miatt feljelentést tesznek.
A - nyilván homofóbok által - megvert Gulyás Márton és a DK-sok magas röptű eszmecseréje az etnikai kártyáról
6. frissítés: Az Együtt-PM visszautasította a DK provokációra vonatkozó gyanúsítását, és leszögezte, hogy a pártszövetségnek nincs köze a Demokratikus Koalíció szombat délutáni rendezvényén történtekhez.
Szombat esti, az MTI-hez eljuttatott közleményében a pártszövetség azt írta, hogy Gulyás Mártonék akciójáról nem volt tudomásuk, de mondanivalójukkal egyetértenek, az őket ért atrocitást sajnálatosnak tartják.
"A békés ellentüntetésen részt vevő civilek céljairól csak az azon részt vevő magánszemélyek hivatottak nyilatkozni" - hangsúlyozza a pártszövetség.
A DK szombati, az Ellenállás napja elnevezésű rendezvényén Gulyás Márton, a Krétakör Alapítvány ügyvezetője a tömegben egy táblát emelt a magasba, amelyen az állt: "Cigányozás helyett baloldali megoldásokat". A transzparenst a közelében állók kitépték a kezéből, őt pedig többször megütötték. Gulyás Márton végül a biztonsági őrök gyűrűjében hagyta el a rendezvényt. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Facebook-oldalán elítélte az incidenst.
(HVG-MTI-Kuruc.info, fotó: Hír24, Facebook)