Négyéves mandátuma felének letöltése után új megbízatást kap a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Magyarország kolozsvári főkonzulja.
A kincses városi diplomáciai képviseletet 2012 júliusától irányító Magdó János szerdán megerősítette az értesülést, közölve, augusztus végén, a Kolozsvári Magyar Napok idei kiadása után hagyja el állomáshelyét. A Közép-Európával foglalkozó főosztályt vezeti majd a budapesti tárcánál.
„A minisztérium új vezetősége úgy látta jónak, hogy más feladatokkal látnak el. Úgy vélem, hogy ez komoly bizalmi munka, amely ellen nem lehet semmiféle ellenvetésem” – nyilatkozta a külügyminisztériumban 2001 óta dolgozó, korábban Athénban és Berlinben szolgálatot teljesítő diplomata.
Magdó János elmondta: egyik szeme sír, a másik nevet a kialakult helyzet miatt. Egyrészt csak „szuperlatívuszokban” tud beszélni a kincses városról, ahol az elmúlt két évben nagyon jól érezte magát, másrészt viszont örömmel vág neki új megbízatásának is, amelyből arra következtet, hogy továbbra is élvezi a külügyi tárca vezetőinek bizalmát.
Magdó János 1970-ben hétfalusi csángó családban született Brassóban, 1990-ben települt át Csonka-Magyarországra, ahol az Eötvös Loránd Tudományegyetem germanisztika szakán szerzett diplomát; a kincses városi diplomáciai kirendeltség élén Szilágyi Mátyást váltotta 2012-ben.
A kolozsvári Krónika című lap úgy tudja, a főkonzuli tisztség várományosa Mile Lajos, a Lehet Más a Politika (LMP) volt országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese. Az 1958-ban Debrecenben született politikus részt vett a Magyar Demokrata Fórum (MDF), a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) és a Fidesz megalapításában is, emellett alapító tagja az LMP-nek is.
A Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar–francia szakán diplomát szerzett Mile Lajos első képviselői mandátumát 1990-ben szerezte az MDF színeiben, később négy évig tagja volt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlésnek, a kilencvenes évek végén cikkeket írt a Magyar Hírlap és a Népszabadság napilapokba, valamint az internetes Zóna magazinba.
Második képviselői mandátumát 2010-ben szerezte az LMP országos listáján, többek között az Országgyűlés nemzetiösszetartozás-bizottsága autonómia-albizottságában tevékenykedett.
Mile a külhoni magyarokkal kapcsolatban korábban azt hangoztatta, hogy a többségi társadalom nélkül az autonómiát lehetetlen megvalósítani, a "határon túli" magyarok számára állampolgárságot biztosító törvény négy évvel ezelőtti vitájában az LMP vezérszónokaként támogatta a kormány előterjesztését.
(Krónika nyomán)