Gyöngyöshalászon épül fel az Apollo Tyres egyszer már nemkívánatosnak minősített közel ezerfős üzeme, az EU engedélyezte a közel félmilliárd eurós beruházáshoz adandó 95,7 millió euró (kb. 29 milliárd forint) állami támogatást.
Az indiai Apollo Tyres 442,2 millió eurós beruházással felépítendő gumiabroncsgyára 975 főnek fog munkát adni - összevetésül: ez gyakorlatilag megegyezik a Hankook gyárbővítésével létrejövő új munkahelyek számával. Érdekes módon mindezt nem az indiai beruházó vagy a magyar kormány bejelentéséből lehet tudni, hanem abból, hogy az Európai Bizottság közölte: a támogatás nem ellentétes az EU állami segítséggel kapcsolatos szabályaival. A beruházás jelentősen hozzájárul a régió fejlesztéséhez, miközben a versenytorzító hatásai csak korlátozottak - vélekedett a bizottság versenypolitikáért felelős alelnöke, Joaquín Almunia.
Az Apollo-gyár 4-5 év alatt épülhet fel - fogalmazott korábban Neeraj Kanwar, az Apollo elnökhelyettes ügyvezetője. Hozzátette, a cég jelenleg nem tudja kielégíteni az Apollo és a Vredestein gumik iránti európai keresletet a hollandiai gyár kapacitáskorlátai miatt. Ez - az európai újautópiac fellendülésével együtt - arra ösztönözte a céget, hogy prioritásként kezelje egy kelet-európai, zöldmezős beruházásban létrejövő gyár felépítését. A korábbi hírek alapján félmilliárd eurós beruházásra volt kilátás, a pontos számok tehát ennél valamivel kisebb összegről szólnak.
"Szlovákia" ezt most elbukta
A cég korábbi nyilatkozatai alapján a nyár második felére volt várható annak bejelentése, hogy a beruházási helyszínek versenyének legutolsó körében bennmaradt két ország, "Szlovákia" és csonka hazánk közül melyikre esett a választás. Az Apollo augusztus elején azt jelezte, hogy még mindig tartanak a tárgyalások az érintett államokkal.
Ezt megelőzően voltak már olyan szlovák lapértesülések, amelyek szerint "Szlovákia" elbukhatta a beruházást. Ez a hír nem sokkal az előtt látott napvilágot, amikor - mint az most kiderült - júniusban Budapest közölte támogatási terveit Brüsszellel. Ezek szerint a közvetlen támogatás 48,2 millió eurót, a munkahelyteremtési támogatás 2,8 millió eurót, az adókedvezmények pedig 44,7 millió eurót tesznek ki.
Az Apollo korábbi közlése szerint a helyszínről a munkaerő képzettsége és költsége, a nyersanyagok és az infrastruktúra elérhetősége, és az országok és/vagy régiók által felkínált befektetési ösztönzők mixe alapján született döntés.
A 29 milliárd forintos állami segítség nagyjából akkora támogatásintenzitásnak felel meg, mint a Hankooknak legutóbb megítélt "apanázs". A dél-koreai cég legutóbbi, 88 milliárd forint értékű gyárbővítés kapcsán 18,1 milliárd forint támogatást kapott, vagyis a támogatásintenzitás valamivel 20 százalék feletti, az Apollo esetében pedig 21,6 százalék.
A gyár az észak-magyarországi Gyöngyöshalászon fog megépülni. Ez a térség a magas munkanélküliség, illetve az uniós átlagtól jócskán elmaradó GDP miatt az EU-előírások értelmében regionális támogatásra jogosult. Az állami támogatást a meglévő támogatási programok keretében nyújtják, ám a meglehetősen nagy összegre és a verseny torzulásának ebből fakadó fokozott kockázatára tekintettel be kellett jelenteni a brüsszeli bizottságnak, hogy az elvégezhesse az egyedi értékelést és jóváhagyást. Az uniós testület megállapította, hogy az Apollo Magyarország anyavállalata, az Apollo Tyres Ltd. piaci részesedése a személygépkocsikhoz, könnyű tehergépkocsikhoz, tehergépkocsikhoz és autóbuszokhoz használt gumiabroncsok tekintetében a beruházást követően sem fogja elérni a 25 százalékot az Európai Gazdasági Térségben (EGT). Emellett a beruházással létrehozott termelési kapacitás a piac 5 százaléka alatt marad.Egyszer már elkergették őket
Az Apollo Tyres 2008-ban egyszer már Gyöngyöst választotta új európai gyártóbázisa helyszínéül, ahol 200 millió euróból épített volna 900 főt foglalkoztató gumiabroncsgyárat. A Fidesz helyi önkormányzati frakciója azonban népszavazást kezdeményezett a beruházásról, amire válaszul a cég visszavonta ajánlatát. Később bejelentették, hogy letettek az európai terjeszkedésről.
Az elmúlt év tavaszán azonban a Financial Times már arról írt, hogy felmelegítették a tervet. A vállalat alelnöke elárulta, hogy 2011 végén körülnéztek Európában, elsősorban Lengyelországban és Magyarországon, de az eurózóna válsága miatt várakozó álláspontra helyezkedtek. A vezető akkor azt mondta: két-három év múlva megnézik, hol tart Európa, és ha jónak találják a feltételeket, akkor mégis felépítik itteni üzemüket.
Mekkora lesz az üzem a Hankookhoz képest?
Az üzem a tervek szerint akár napi 16 ezer személyautó- és 3 ezer teherautó-abroncsot is gyárthatna (ez évi bő 6,9 millió darabot jelent), ami évi 900 ezer tonna feldolgozott gumival lenne egyenértékű, de a korábbi vállalati közlések szerint az első fázisban csak mintegy 250 ezer tonnás lenne a létesítmény gyártókapacitása.
Ez kisebb volument jelent, mint amekkorára a Hankook magyarországi gyártóbázisa képes, de meghaladja a Michelin hazai kapacitását - igaz, utóbbi Nyíregyházán az átlagosnál jóval drágább személyautó-gumikat gyárt. A Michelin bezárásra ítélt budapesti gyárában 70 százalékos kapacitáskihasználtság mellett évi 27 ezer tonna tehergépkocsi-abroncs készül, míg a nyíregyházi üzemben közel évi kétmillió darab felső kategóriás, luxus- és sportkocsikhoz használatos gumit gyártanak.
A dél-koreai Hankook Tire európai termelőüzeme a Dunaújváros melletti Rácalmáson található, ahol 550 millió eurós beruházással a világ egyik legkorszerűbb abroncsgyárát építette fel 2007-ben. A gyár kapacitása dinamikusan nőtt: míg 2010-ben 6 millió abroncs termelésére volt képes, 2011-ben az össztermelés elérte a 9 milliót, 2012-ben pedig már évi 12 millió abroncsra emelkedett. A rácalmási beruházás harmadik fázisának idén nyári befejezését követően - amellyel a Hankook magyarországi befektetéseinek összértéke meghaladta a 880 millió eurót - 2014-2015-ben az üzem termelési kapacitása eléri az évi 17 milliót, a létszám pedig a 3250 főt. A rácalmási üzem a Volkswagen, a Hyundai és a KIA európai gyáraiba szállít közvetlenül abroncsokat. A mostani bővítés során közvetlenül újabb 950 munkahely jött létre.
(Napi.hu nyomán)