Húsz év után lemondott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke, Krejniker Miklós - értesült a Magyar Nemzet. Távozását azzal indokolta, hogy "nem kíván a változások útjába állni". Ugyanakkor különös, hogy Krejniker épp azután mond le, hogy garázdaság miatt a vádlottak padjára került - írja a lap.
Zoom
Az MBVK-maffia
Két évtizede, önálló bírósági végrehajtói kinevezése óta vezette a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát (MBVK) Krejniker Miklós, aki néhány napja mondott le tisztségéről. Helyét ideiglenesen Császti Ferenc, a kamara alelnöke veszi át. A köztestület leköszönő vezetője a lap kérdésére tagadta, hogy összefüggés lenne távozása és a folyamatban lévő büntetőügye között. Közölte, azért mond le, mert "nem kíván a változások útjába állni". Garázdaság vétsége miatt indult büntetőügyét "vicces történetnek" nevezte, ami szerinte Rejtő Jenő egy regényébe is illene.
Krejniker azért került a vádlottak padjára, mert 2012 februárjában rátámadt a Szabad Riport internetes portál újságírójára a kamara árverési csarnoka előtt. Fort András kamerával követte az elnököt, aki megragadta az újságíró kezét, megpróbálta elvenni kameráját, miközben szidalmazta és sértegette. Az esetről videofelvétel is készült. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon az ügy első tárgyalásán a vádlottat és a feljelentőt hallgatták meg. Az ügyészség további tanúk meghallgatását indítványozta az ügyben, a tárgyalás novemberben folytatódik. A távozó elnök úgy látja, nem egy újságíró, hanem az adósa "támadt rá".
Zoom
Krejniker Navracsics mellett
Krejnikernek egyébként nem csupán büntetőügye válhatott kínossá, hanem az Igazságügyi Minisztérium is egyre nagyobb nyomást helyezett a végrehajtói kamarára az utóbbi időben (aminek feltehetően nem kevés köze van ahhoz, hogy hosszú hónapok óta cikkezünk a mocskos ügyeikről, legutóbb egy héttel ezelőtt jelent meg írásunk a témában - a szerk.).
Miután a Magyar Nemzet beszámolt arról, hogy a július 26-án hatályba lépett devizahiteles-törvény ellenére több végrehajtó sem állítja le az adósokkal szembeni eljárást, Patyi Gergely igazságügyi államtitkár a lapnak azt mondta, szigorú törvényességi felügyeletet kívánnak gyakorolni a végrehajtói kamara felett. Ennek érdekében a tárca már el is készített egy csaknem száz pontból álló problémagyűjteményt a végrehajtókkal kapcsolatban. Annak ellenére azonban, hogy a minisztérium górcső alá vette a kamarát, a testület vezetése nem fogta vissza magát. Múlt héten ugyanis fényűző körülmények között tartották meg a kamara közgyűlését az ötcsillagos Spirit Hotelben Sárváron. Az egész szállodát kibérelték a mintegy kétszáz önálló bírósági végrehajtónak és kísérőiknek, szórakoztatásukról pedig neves énekesek és zenészek gondoskodtak.

A "gyilkos" Császti vette át a hatalmat - remélhetőleg tényleg csak ideiglenesen
A közgyűlést egyébként nem sikerült szabályosan lebonyolítani, így az sem zárható ki, hogy csupán egy drága mulatságot tartott a köztestület. Krejniker Miklós erre úgy reagált: tulajdonképpen nem közgyűlést tartottak, hanem ünnepeltek. Ezzel azonban homlokegyenest mást állít a testület kommunikációját ellátó cég, amelynek munkatársa határozottan állítja, hogy a háromnapos esemény közgyűlés volt.
Egyelőre nem tudni, hogy a rendezvény összesen mennyi pénzbe került, a kamara holnapra ígért tájékoztatást az ügyben. A luxushotel honlapja alapján azonban a találkozó nem lehetett olcsó, a szálloda ugyanis megkéri a kényelem árát. A világhálón elérhető adatok szerint egy kétszemélyes szobáért csaknem 150 ezer forintot kérnek két éjszakára, ami azt jelenti, hogy óvatos becslések szerint is legalább 30 millió forintba kerülhetett a rendezvény a fellépők és a programok költsége nélkül.
(MNO nyomán)