Az Országgyűlés újonnan megalakult népesedéspolitikai albizottságának jobbikos elnöke a testület feladatának a megoldások kidolgozását tartja.
Novák Előd szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: a népességfogyásból következik például a nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága, ezt a kormánynak is fel kell ismernie. Az ellenzéki politikus kiemelt teret biztosítana egyebek mellett a népesedési kerekasztalnak, amely álláspontja szerint értékes felvetéseket fogalmaz meg, ám ezekből csak kevés valósult meg.
A családi adókedvezmény átalakítását nagy előrelépésként értékelte, azt ugyanakkor kifogásolta, hogy a második gyermek után igénybe vehető kedvezmények csak évek múlva duplázódnának meg, ezért ehhez módosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek.
Novák Előd arról is beszélt, hogy a gyermekvállalás nem csak pénzkérdés, ezért több szabályozási javaslatuk is van. Ezek közé sorolta a négygyermekes családmodell népszerűsítését, a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának radikális csökkentését, államilag támogatott otthonteremtési és bérlakásprogramot, valamint a szociális kártya bevezetését annak érdekében, hogy a szülők ne tudják a támogatásokat olyan igényekre fordítani, amelyek nem köthetőek a gyermekneveléshez.
A jobbikos politikus álláspontja szerint a családi adókedvezményt más adónemekre is ki kellene terjeszteni, és a második gyermekek után is meg kell adni azokat a támogatásokat - például a közösségi közlekedés, táboroztatás, étkeztetés területén -, amelyek a nagycsaládosoknak járnak. Emellett a családtámogatási rendszer inflációkövetővé tételét szorgalmazta.
Novák Elődöt kérdezték arról is, hogy a Moody's stabilra javította a magyar adósosztályzat kilátását. Azt felelte: nem tartja meghatározónak az "olykor manipulációval is felérő minősítgetéseket". Megjegyezte: az államadósság folyamatosan nő, s az adósságspirálból akkor lehet kitörni, ha a kormány lépéseket tesz az újratárgyalásra, és elér egy néhány éves moratóriumot, ami alatt megerősödhet a gazdaság.
(MTI)
Kapcsolódó: