Az Ereklyés Országzászló eredeti formában(éjszakai felvétel)
„Az Ereklyés Országzászlót más helyre kellene építeni, esetleg kisebb méretben” – erre az idegen kufárokhoz illő, elképesztő mondatra ragadtatta magát a Fidesz kordonbontását is bojkottáló Rogán Antal, az V. kerület jelenlegi PR-megbízottja (értsd: polgármester) a pénteki kerületi közmeghallgatáson, melyet ha elmulasztott volna, az alábbi mobilszámon akkor is elmondhatja a magáét Tóninak.

Az Ereklyés Országzászló visszaállítása lassan másfél évtizede visszatérő témája minden V. kerületi közmeghallgatásnak, ám eleddig folyamatosan süket fülekre talált. Hiába, hogy a Magyar Élettér Alapítvány immár 5 éve elkészíttette az eredeti Lechner-féle terveknek megfelelő visszaállítási tervdokumentációt, hiába, hogy ezen anyag jelenleg is több, mint 3 éve a kerületi önkormányzat döntésére (szimpla tulajdonosi hozzájárulás, egyszerû többségi szavazással) vár, hiába, hogy az úgymond „nemzeti” többségû (fideszes polgármester mellett 4 hasonló pártkatona alpolgármester, s minden fontosabb bizottságban szintén fideszes többség és vezetés) testület fogyasztja immár 9 hónapja a közpénzt – az eredmény nulla.

Kilenc hónap alatt nem voltak képesek még a Tulajdonosi Bizottságban sem napirendre venni az ügyet, pedig a visszaállításhoz – egyedülálló módon – még anyagiakat sem kért a Magyar Élettér Alapítvány. A közmeghallgatáson ugyan elszólta magát Rogán, hogy épp aznap, amikor pár négyzetméter füvet avatott a Szabadság tér déli részén, egy helytörténész ismertette számára a tér történelmét – mindez azonban kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a fent említett agymenésre ne ragadtassa magát a fideszes Tóni.

Szánalmas magyarázata is sántított, amikor arról próbálta meggyőzni hallgatóságát, hogy azért nem válaszolt a hozzá intézett levélre 30 napon belül (sőt 9 hónap alatt sem!), mert azt hitte, magánlevél… igaz, hogy az Ereklyés Országzászlóról írtak benne, számon kérve a Polgármesteri Hivatal nemtörődömségét, de ő mégis mellébeszélt.


Az emlékművel szemben gyönyörű, irredenta virágágyás volt,ide építették a megszállók obeliszkjét, mely ma is áll
Aztán jött az „építészszakmai szemponttal”, mely szerinte szintén gátja a visszaállításnak; hisz a füves rész közepére (ami messzebb van ugyan az Országzászlótól, mint a ruszki meredély), odatelepítettek egy kávézót (büfét). Ekkor a felszólaló kerületi polgár tájékoztatta Rogánt, hogy ez az érve is butaság, ugyanis a jelenleg érvényes, Demszky barátja által jóváhagyott Fővárosi Rendezési Tervben is az eredeti helyén szerepel nemcsak az Országzászló, de még a 4 irredenta szoborcsoport is, amiről a mellette ülő, építészmérnökként mûködött egyik alpolgármestere is tájékoztathatja.

Ennyi melléfogás után végül az az ígéret hangzott el Tóni részéről, hogy: jó, akkor majd készítenek egy hatástanulmányt, meg maketteket, hogy hogyan is néz majd ki a – szerinte mozdíthatatlan – ruszki emlékmû és az Ereklyés Országzászló együttese.

Vajon mikorra? – ezt a kérdést már olvasóink kell, hogy feltegyék Rogán Antal telefonszámán: 36-20-344-50-83 (ellenőrzött, bár gyakran nem veszi fel).

Az márcsak zárójeles megjegyzés, hogy – hacsak nem hiányzott az ülésteremből akkor – épp az előző hétfőn szavazta meg az általa is képviselt Országgyûlés a ruszki megszállás dicsőítését (megörökítését) kimondó törvény eltörlését. Tehát éppen hogy a magyar szabadság ellen fellépő megszállók jelképe rontja a tér arculatát (a több hektáros vaskordonjaival egyetemben), ezért eleve nem lehet a jogellenesen odaerőszakolt meredély viszonyítási alap történelmi emlékhelyünk visszaállítása ügyében.

Héjjas Iván – Kuruc.info

Kapcsolódó cikk:

Bővebben a Szabadság téri Ereklyés Országzászló visszaállításáról