Tojászápor vár a szombati buzifelvonulás résztvevőire, miután Demszky Gábor március 15-ei megdobálásának ügyében a Nemzeti Jogvédő Alapítvány (NJA) által védett Polgár Tamás, alias Tomcat-tel szemben az ügyészség megszüntette a nyomozást, mondván: a szabad véleménynyilvánítás egyik markáns, történetileg kialakult formája a különböző élelmiszerekkel való dobálás.
Az ügyészségi határozatot Forgács Gábor ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány együttmûködő partnere mutatta be a médiának és a bíróságnak Novák Előd és társai április 4-ei előállítása kapcsán indult eljárás július 3-ai tárgyalásán. Akkor mindhárom jobbikost jogerősen felmentették, a jogtalan előállítás miatt a rendőrséggel szemben most kártérítést követelhetnek.

Novák Előd strucctojással készül a buzifelvonulásra. Ha elviszik, meggazdagszik

Tomcat az ún. Árpád-pöttyös zászlójávalTojás ügyben győzött
Ez a rendkívül érdekes és hasznos, nyomozást megszüntető határozat Tomcat, pontosabban Demszky március 15-ei ügyében született Balogh Gábor ügyvéd (szintén NJA) munkája nyomán. Dr. Domonkos László, az V. és XIII. kerületi ügyészség vezetőhelyettesének indokolásában ez áll:
„A politikai erővonalak mentén is szerveződő társadalmakban – ahogy a mai Magyarországon is – azonban igény fogalmazódik meg az alkotmányos alapjogokhoz kapcsolódó, azokat érvényre juttató kifejezés- és magatartásformák gyakorolhatósága, illetve kölcsönös eltûrése iránt is.
Így a politikai jellegû rendezvényeken, politikusi minőségben megjelenő közszereplők, valamint másfelől az ugyanitt a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságával élni kívánó résztvevők viszonyában a „kihívó közösségellenesség” csak a mintegy történetileg kialakult véleménynyilvánítási formák kereteit meghaladó, és így már közösség részéről ilyen formaként sem tolerálható magatartások jellemzője lehet.

A büntető jogalkalmazás pedig éppen ennek figyelembevételével kerüli el annak csapdáját, hogy politikai küzdelmeknek mintegy ugyancsak politikai állásfoglalásba bocsátkozó részese legyen. Ugyanis a jogrendet – valamint annak intézményeit – védi azzal, hogy elismeri: a (köz)rend védelme nem jelentheti az alkotmányos alapjogok gyakorolhatóságának korlátozását.

A szabad véleménynyilvánításnak a polgári demokráciában egyik markáns formája a politikusi minőségben (vagy akként is) fellépő és megnyilvánulásaival tudatosan vagy általa is felismerten a hallgatóság vagy annak egy része nézeteivel, felfogásával konfrontáló közszereplő megdobálása a testi épségre egyébként veszélytelen, de szennyeződést előidéző tárggyal, általában különböző élelmiszerrel.

A fentiekre figyelemmel tehát ez esetben nem a közrend, hanem – adott esetben – az érintett közszereplő személyiségi jogai sérülhetnek, ezzel kapcsolatban azonban elmondható, hogy a köz-, illetve politikai szerepet vállalók részéről az elvárható tûréshatár is magasabb.

Jelen esetben az a körülmény, hogy az érintett közszereplőt a dobálással szemben a – zavartalan, esőmentes idő ellenére – kéznél lévő egyforma esernyőkkel védték, okszerûen teszi levonhatóvá azon következtetést, hogy a közszereplő és környezete mintegy előre számolt az elmondandó beszéd valamely tárgy dobálásában megnyilvánuló ellenhatásával.

Végül megjegyzem, hogy éppen az ilyen esetek „rendőri ügy”-ként való kezelése ellen szóló körülmény, hogy az ellenhatásra készülők is elégséges védelemnek ítélték a valóban veszélyes tárgyak elleni védelemre alkalmatlan esernyőt.”
(Az ügyészségi határozat eredeti formájában itt.)
A fentiekhez még annyit célszerû tudni, hogy - mint arról egy másik cikkünkben beszámoltunk - közszereplőnek minősül a buziparádé minden részvevője. Így potenciális célpont van bőven, már csak elegendő tojásról, paradicsomról, görögdinnyéről stb. kell gondoskodni.
Mivel nem illik más kezével verni a csalánt, a Kuruc.info javasolja, hogy ne a Jobbik bejelentett, a közerkölcssértések dokumentálásának céljával is tartandó ellentüntetésén éljünk e hagyományos véleménynyilvánítási módszerrel, hanem magánszemélyként bárhol máshol a szombaton délután 4-kor induló buziparádé útvonalán: Felvonulási tér (a Mûcsarnok mögött) - Dózsa György út - Andrássy út - Oktogon - Erzsébet krt. - Blaha Lujza tér - József krt. - Ferenc körút - Boráros tér - Közraktár u. - Buddha Beach. Javasoljuk a Kodály körönd, a Blaha és a Rákóczi tér környékét.

Libényi János – Kuruc.info