Totálissá válhat a médiaháború, ha a kormány valóban bevezeti az RTL-lel való békülés jegyében az 5 százalékos reklámadót - mondta a Népszavának Simicska Lajos, a legnagyobb "jobboldali" médiatulajdonos, a Magyar Nemzet és a Hír TV gazdája.
A lap számításai szerint Simicska médiabirodalmának az új felállásban a mostaninál ötször többet kellene fizetnie. A Népszava szerint Simicska úgy nyilatkozott, hogy az 5 százalékos reklámadó kormányzati terve "újabb támadás a demokrácia ellen".
Simicska demokratikus elkötelezettségét sajátos fényben tünteti fel, hogy
  • nem a közjogi rendszer egyoldalú átalakításakor
  • nem a választási rendszer Fideszre szabásakor
  • nem a Fideszhez lojális emberek állami kulcspozíciókba helyezésekor
  • de még csak nem is az RTL Klub 40 százalékos reklámadójának bejelentésekor
kezdte veszélyben érezni a magyar demokráciát, hanem amikor az utóbbi években rendszeressé vált szektorális adókivetés legutolsó hulláma épp az ő médiacégeit látszik elérni.
A totális médiaháborúval való fenyegetőzés pedig azért tekinthető különlegesnek, hiszen médiatulajdonosként ezzel maga Simicska ismeri el, hogy a lapjai, rádiója és tévéje nemhogy nem függetlenek, de tulajdonosként ő maga szabja meg számukra, hogy milyen politikai irányt kövessenek.
A reklámadó csökkentését és a mostani sávos helyett egykulcsos rendszer bevezetését kedd este javasolta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az egykulcsos adó mértékéről nem beszélt, de arra hivatkozott, hogy az osztrák ötszázalékos reklámadó a legmagasabb az Európai Unióban.
A tavaly bevezetett, a csatornát 40 százalékban sújtó, később 50 százalékra emelt reklámadó bevezetése után a kormánnyal sokkal kritikusabb lett az RTL Klub híradója. A HVG szerint állítólag az adócsökkentésért cserébe "fair és kiegyensúlyozott" híradót várnak a csatornától, amely viszont megígérte, hogy visszavonja az Európai Bírósághoz benyújtott keresetét a hazai reklámadó miatt.
(Index nyomán)