Megtévesztette a választókat Kész Zoltán, a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás "független" (azaz balliberális) jelöltje, akit több baloldali párt és civil szervezet támogatott – derül ki az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság csütörtök délutáni határozatából.
A testület azért marasztalta el Kész Zoltánt, mert az indoklás szerint a február 15-i veszprémi kampánygyűlésen mondott beszéde, illetve az ott osztott szórólap alkalmas volt a választók megtévesztésére – mondta Földesi Csaba, a bizottság elnöke.
A kifogást Bősze Ferenc, a veszprémi választáson szintén függetlenként induló képviselőjelölt nyújtotta be a választókerületi választási bizottsághoz. Eszerint a rendezvényen a felszólalók egyike, Korbel Péter mások mellett az alábbi kijelentést tette: "aki más független jelöltre szavaz, annak a szavazata elvész".
Ez alatt Kész Zoltán végig a színpad mellett állt, majd beszédében azt hangsúlyozta: "ő az egyetlen esélyes jelölt arra, hogy legyőzze a Fidesz jelöltjét, ezért mindenki őrá szavazzon". Emellett a választási gyűlésen olyan szórólapot osztogattak, mely minden más nevet elhalványítva, gyakorlatilag olvashatatlanul jelenített meg, kihangsúlyozva azt is, hogy a vastag betűvel szedett Kész Zoltán a "kormányellenes erők egyetlen esélyes jelöltje".
A választókerületi választási bizottság elnöke azt mondta: a rendezvényen elhangzottak és a szórólap alkalmas volt a választók megtévesztésére, mert a szórólapokon feltüntetett és említett információk reprezentativitása nem volt hitelt érdemlő módon alátámasztva.
A határozattal szemben felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani az Nemzeti Választási Bizottsághoz.
Kész Zoltánt a választási kampányban egyszer már jogerősen elmarasztalták a választók megtévesztéséért. A Kúria szerdán helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely szerint Kész Zoltán, a február 22-ei veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás több baloldali párt és civil szervezet által támogatott független jelöltje valótlan tényállítással megtévesztette a választókat. A Kúria szerint nem lehet véleménynyilvánításnak tekinteni azt, hogy "a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben", a Kúria szerint ez egyértelmű tényállítás, és nem értékítélet.
(MTI nyomán)