Interjúlehetőséget kért Simicska Lajostól a Mandiner. Szerették volna megtudni, ő hogyan látja az Orbán Viktorral folytatott küzdelmét, annak okait, valamint saját, a politikai-gazdasági életben betöltött szerepét. A médiatulajdonos-vállalkozót sms-ben keresték meg. Napokkal sms-ük után, vasárnap megcsörrent a telefon. Simicska Lajos volt a vonalban. Nem zárta ki egy leendő nagyinterjú lehetőségét, azonban jelezte, hogy a történet értelmezhetőségéhez messziről kell kezdeniük.

Stumpf András alábbi interjúja a Mandineren jelent meg.
Mennyire messziről?
Ha érthetővé akarjuk tenni a történetet, eléggé. Nagyon szegény munkáscsaládban nőttem fel, ezt bizonyára tudják. Apám a munkástanács titkára volt ’56-ban, amiért tönkre tették. Fizikailag is. Már gyerekkoromban rokkantnyugdíjas volt. Az általános iskolában, az úttörőségre való felkészülés kezdetén közöltem is a tanárnővel, hogy én nem akarok úttörő lenni. „Pont olyan fasiszta leszel, mint az apád.” Ez volt a válasz. Kétszer felvételiztem aztán az egyetemre sikertelenül, míg végül harmadszorra felvettek az ELTE jogi karára. Előtte azonban vittek katonának Zalaegerszegre. Ott aztán egyszer Pallos őrnagy berendelt magához. Az asztalán tíz centi vastag akta volt. Rólam. 22 éves koromra már ennyi összegyűlt. Az őrnagy aztán felolvasott a jelentésekből. Olyanokat is tudtak például, hogy mit mondtam a középiskolai osztálykirándulásokon. A hadseregnél is célszemély voltam, ez kiderült a többi jelentésrészletből. Azzal fejezte be, hogy vigyáznom kellene magamra, az egyetem így bizony veszélyben lehet.
Mit mondott erre?
„Nem biztos, hogy mindenkinek egyetemre kell mennie.” Ezt. Aztán negyedórás monológot tartottam neki arról, hogy szerintem szereptévesztésben vannak, nem az lenne a dolguk, hogy a jövő értelmiségének gerincét megtörjék. Az őrnagy rendes volt, közölte, hogy amíg ő ott van, nem esik bántódásom. Még azt is hozzátette, hogy az elhárító tiszttel, Major századossal azért vigyázzak.
Ki tudta következtetni, kik jelentettek önről?
Volt, akiről igen. Mondtam is a fickónak aztán, hogy ide figyelj, hogy képzeled… Ennél persze durvábban fogalmaztam. Az illető összeomlott. Magyarázkodott, hogy értsem meg, nem tehetett mást. „Hogy gondoltad ezt? Egy egyetemre fogunk járni! Nem fogtad fel, hogy semmi sem tart örökké? Hogy ez kiderül?”
Ki volt az illető?
A neve nem fontos. Már halott. Félrenyelte a töltött káposztát és megfulladt.
Képletesen vagy konkrétan?
Teljesen konkrétan.
Tiszta Tarantino. Mást nem tudott meg a jelentésrészletekből?
Azokból nem. Volt viszont, aki odajött magától és elmondta. „Figyelj, Lajos, az a helyzet, hogy jelentenem kell rólad.” Azt mondtam az illetőnek: nincs harag, jó, hogy szólt, majd kitaláljuk együtt, miket írjon. Azt hiszem, maguktól is rájöttek már, ő ki volt.
Orbán Viktor?
Igen. Amikor aztán leszereltünk, az étteremben várakoztunk, már civilben, őt kiemelték közülünk. Úgy mentünk haza a leszerelő vonattal is, hogy Viktor nem volt velünk. Minden katona elmegy bulizni, ha leszerelt, így tettünk mi is, aztán ott egyszer csak megjelent. „Hát te hogyhogy itt?” Azt mondta, alá akartak íratni vele, de ő nemet mondott. Harminc éven át elhittem neki, hogy így történt.
Ma már nem?
Ma már nem tudom, mit gondoljak.
Kikérte az önről szóló jelentéseket?
Utánanézettem. Úgy tudom, semmi sincs rólam. Ez csupán azért furcsa, mert a saját szememmel láttam az aktát 22 évesen, a saját fülemmel hallottam a rólam szóló jelentéseket az őrnagy szájából.
A rendszerváltáskor sok akta eltűnt.
Budapesten, igen. Van azonban egy másik város, ahol minden meglehet.
Moszkva?
Pontosan.
Arra céloz, hogy ott megvannak a mai miniszterelnök egykori jelentései, s ezzel zsarolhatja őt Putyin?
Ha ezek meglennének és napvilágra kerülnének, az mindent borítana itthon. Ez biztos. Én meg – az elmúlt egy év történései után – nem tudom már, kiről mit gondoljak.
*
Ha Simicska Lajos is úgy akarja, a beszélgetést folytatják. A Simicska által elmondottakkal kapcsolatban a lap megkereste a Miniszterelnökséget, ahonnan egy 2012-es, Vadai Ágnesnek felolvasott parlamenti válasszal kívánták alátámasztani a miniszterelnök cáfoló álláspontját. Az említett válasz és dokumentumok ide kattintva olvashatók.
Portálunk legutóbb dokumentumokkal is alátámasztva leleplezte, Lenkei fedőnéven Orbán apósa is állambiztonsági ügynök volt, tehát nem ismeretlen jelenség ez a miniszterelnök családjában. Természetesen erről sem beszélt eddig Orbán.
Frissítés: "Úgy történt, ahogy ottan lejött"
2. frissítés: Valóban elképzelhető, hogy Simicska azok közé tartozott, akiről Orbán feltehetően többször is köpött. A katonai elhárítás (III/IV) 160-as egysége ezt így rögzítette:
„bevonultatták sorkatonai szolgálatra. Mindent elmond magáról és a FIDESZ-ről, valamint terveiről.”
Orbánt a katonai elhárítás ekkor „Kurázsi” fedőnéven tartotta nyilván, míg a politikai rendőrség (III/III) 2-a alosztálya „Viktória” célszemélyként. (Ld. itt: Miért nem akarja Orbán Viktor az állambiztonsági múlt feltárását?)

(Kuruc.info)
3. frissítés: az LMP személyes tisztázást szeretne
Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek a parlament előtt személyesen kellene tisztáznia a vasárnapi Simicska-nyilatkozat miatt kialakult helyzetet.
Schiffer András szerint a Fidesz-KDNP-nek az igazságügyi bizottság keddi ülésén támogatnia kell az LMP javaslatait az állambiztonsági akták nyilvánosságára hozataláról, és arról, hogy a parlament kötelezze a kormányt, járjon el annak érdekében, hogy Oroszország tegye megismerhetővé az 1944-1991 között keletkezett magyar vonatkozású KGB-iratokat. Az állítások, amelyeket Simicska Lajos tett, "illetve sejtetni engedett", éppúgy Magyarország cselekvőképességét vonják kétségbe, mint a korrupciós vádakra alapozott kitiltási botrány - értékelte Schiffer András.
Az ellenzéki politikus egyúttal reagált a miniszterelnök rendkívüli nagyköveti értekezleten elhangzott szavaira is. Szavai szerint a kormányfő azt mondta, hogy "Magyarország egy olyan érdekszférának része, ahol a nagyhatalom érdekei nem esnek egybe a mi érdekeinkkel". A frakcióvezető ezt úgy kommentálta: Magyarország valójában egy olyan térség része, amelyet két nagyhatalom is a saját érdekszférájának szeretne tekinteni. Hozzátette: tudomásul kellene venni, hogy Magyarország, illetve Kelet- és Közép-Európa érdekei nem esnek egybe a nagyhatalmak érdekeivel. Az LMP szerint a külpolitikában világossá kell tenni, hogy Magyarország stratégiai szövetségesei Kelet-Közép-Európában, illetve Dél-Európában találhatóak.
Schiffer András azt is kijelentette, a külpolitikai fordulat nem azt jelenti, hogy a külügyminiszter hetente újabb égtájakat jelöl meg. Egy ország nemzeti érdekeinek érvényesítése nem egyenlő a kalmárkodással, Magyarországnak értékalapú külpolitikára van szüksége - foglalt állást. Szerinte ha Orbán Viktor nemzeti érdekeket akar érvényesíteni, akkor nemet kell mondania az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásra, illetve fel kell mondania a paksi bővítésről szóló szerződést.
(MTI)
4. frissítés: a csinn-bumm cirkusz az új varázsszó
A sértettség beszél belőle, amikor csinn-bumm cirkusszá silányítja a politikát - így reagált Orbán Viktor a vele háborúzó médiavállalkozó vádjaira.
Nem válaszolt a miniszterelnök arra a konkrét kérdésre, írt-e valaha jelentést Simicska Lajosról, mint ahogy azt a médiavállalkozó állítja. A Hír24.hu kérdésére annyit mondott: „a személyes sértettség beszél Simicskából. Méltánytalan, hogy egyesek politikai csinn-bumm cirkusszá silányítják a magyar politikát."
Korábban Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke hasonló választ adott a HVG ügynökvádat firtató kérdésére. Ő annyit mondott, hogy "ez politikai csinn-bumm cirkusz, nem foglalkozunk vele, tesszük a dolgunkat".
(Origó nyomán)
5. frissítés: cáfolatot vár Orbántól a Jobbik
Az ellenzéki párt szerint, amennyiben Orbán Viktor miniszterelnök nem tudja cáfolni Simicska Lajos nagyvállalkozó róla tett, vasárnap nyilvánosságot kapott állításait, le kell mondania - mondta Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.
A jobbikos politikus jelezte: egyetértenek a nemzetbiztonsági bizottság összehívásával és minden érintett meghallgatását követelik. Azt is mondta: a kormányfő néhai apósáról is kiderült, hogy állambiztonsági ügynök volt, így nemzetbiztonsági kockázatok lehetnek a háttérben.
Mirkóczki Ádám szerint az is kijelenthető, hogy Orbán Viktor igent mondott a III/IV-es Csoportfőnökség ajánlatára, "a nagy kérdés, hogy vajon a III/III-as Csoportfőnökségnek dolgozott-e, és jelentett-e". Hozzátette: ha a miniszterelnök egykori szobatársa, üzlettársa, fő bizalmi embere ilyet állít, akkor azt komolyan kell venni.
A szóvivő arról is beszámolt, határozati javaslatot nyújtanak be az Országgyűlésnek az ügyben, hogy a magyar kormány kezdeményezze: az összes, a rendszerváltáskor Oroszországba jutott, az állambiztonsági múlttal összefüggő teljes dokumentációt bocsássák Magyarország rendelkezésére, és az legyen mindenki számára egészében nyilvános.
(MTI)
6. frissítés: fideszesek Simicska kijelentéséről:
Kapcsolódó: