Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel közölt interjút csütörtöki számában a Passauer Neue Presse című bajor lap Igazi menekültekhez nincs szükségünk kvótára címmel.
A legnagyobb kihívás az illegális migráció, amelynek ügyében még nem sikerült Európában hatékony közös álláspontot kialakítani – mondta a Passauer Neue Presse című német lapnak Szijjártó Péter arra a kérdésre, hogy Magyarország miként kezeli az ideiglenes biztonsági határzár megépítésével kapcsolatos bírálatokat.
Hozzátette, hogy "meg kell védenünk Magyarországot és a magyar lakosságot", és mivel "schengeni külső határunk van, egész Európát is védenünk kell". Szijjártó szerint világos különbséget kell tenni a menekültek és gazdasági menekültek között. Szerinte Magyarország mindig is védelmet nyújtott az igazi menekülteknek, de gazdasági menekülteket nem fogad el.

A migránsok száma már meghaladta a 100 ezret, és az összes uniós tagállam közül Magyarországra érkeznek a legtöbben. Így nem volt más megoldás, mint egy fizikai akadály felépítése – mondta a miniszter, aki szerint Magyarországra kettős nyomás nehezedik, hiszen a távozó menekülteket az uniós szabályok alapján visszaküldhetik. "Harapófogóban vagyunk" – fogalmazott Szijjártó Péter.
A kötelező befogadási kvótákról szóló elképzelés elutasítására vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy Magyarországról elvinni kell a menekülteket, nem pedig visszaküldeni; ezért mondanak nemet a kvótarendszerre.
Arra a kérdésre, hogy európai hozzáállást tükröz-e az a kampány, amelynek alapján úgy tűnik, hogy Magyarország egyáltalán nem kér a menekültekből, Szijjártó Péter azt mondta, hogy Magyarország a múltban mindig befogadott politikai vagy vallási okok miatt üldözötteket, és a jövőben is így jár el, de "otthon erről nem beszélünk hangosan", mert az "veszélyezteti a fogadókészséget".
Szerinte a gazdasági menekültek megoldhatatlan probléma elé állítják Európát. A megoldás Európán kívül van, és "mi, Európa országai milliárdos nagyságrendű segélyeket küldünk a gazdasági menekültek származási országaiba", méghozzá "anélkül, hogy a kivándorlás leállítását támasztanánk feltételül" – tette hozzá.
Ezen változtatni kell, és "nem kvótákról kellene beszélni, hanem arról, hogy miként lehet megoldani a problémákat helyben" – közölte a szájhős magyar kormány külgazdasági és külügyminisztere. "Ami pedig az igazi menekülteket illeti, nincs szükség kvótákra: Magyarországon szívesen befogadjuk őket" – mondta Szijjártó Péter. (Rengetegen özönlenek különböző szándékokkal háború sújtotta vidékekről is, akik azonban tömegesen szintén tovább rombolják Európa etnikai arányait. Ráadásul érdekes módon ők is gazdasági szempontok mentén választanak célállomást. Sajnos erre sincs valódi válasza a bevándorlóimádóknak - a szerk.)
Az utóbbi években Európa és az Egyesült Államok részéről megfogalmazott bírálatokkal kapcsolatban azt mondta, Magyarország európai demokrácia, és nem igaz, hogy elnyomják a médiát vagy az ellenzéket. Hozzátette, előítéletek ellen nehéz harcolni, hiszen előítéletekről nem lehet eszmecserét folytatni. Ugyanakkor a kormány bármikor hajlandó konkrétumokról tárgyalni.
Álságos önfényezésből is előadást a lapnak, mely szerint a kormány intézkedéseinek lakossági támogatottsága erős, és Magyarország elvégezte a házi feladatát. Itt van a második legnagyobb gazdasági növekedés, az államadósság csökken, a költségvetési hiány 3 százalék alatt van, holott 2010-ben súlyosabb volt a helyzet, mint Görögországban. "Nem mindig csak kritizálni kellene minket, hanem megnézni, hogy hol tartunk" – mondta Szijjártó Péter.
(MTI nyomán)
Néhány friss fideszes migránshazugság: