Bezár!
2020. július 9., csütörtök, Lukrécia, Koppány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:05 Újabb rekord: Romániában meghaladta a 600-at az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma13:45 Felfüggesztettet kapott a koronavírusos álhíreket gyártó "kattintásvadász"13:21 Tovább nőtt a cseh fegyverek és hadianyagok kivitele12:58 A belügyminiszter szerint erőszakos hatalomátvételi kísérlet zajlik Szerbiában12:34 A Mi Hazánk már tavaly követelte a most Kocsis Máté által emlegetett pedofil-adatbázist12:10 Lehet ennél betegebb? Szexuálisan bántalmazott gyermekeket segítő egyesület alapító tagja védi Kaletát: "ez nem abúzus"11:16 "Benettkének bekapta a bigáját" - cigánygyerekek elleni szexuális erőszakkal vádolnak egy volt rendőrt11:13 Figyelem, közeleg a kánikula! Így védekezz! (x)10:52 Dúró: az iskolaőrség csak felületi kezelés; képzés formájában sem jogos a kártérítési igény10:50 Meghalt két idős, krónikus beteg, tízzel nőtt a fertőzöttek száma10:40 A Facebok eltávolította Trump egyik korábbi tanácsadója és a brazil elnök fiainak fiókjait10:14 Freund Tamás: az Akadémia nemzeti intézmény, nem lehet ellenzékben09:52 Kötözős rablások és olasz meló - újabb rasszista rendőri intézkedésekre került sor09:04 Az SZDSZ-utódok megnyalták tíz ujjukat - "nácizmusról" való fantáziálgatás a PestiSrácok hasábjain08:16 Járdán (is) menekülő motoros üldözéséről tett közzé videót a rendőrség
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Ma Balog páter öltött kipát a hanukázók tiszteletére, és együttélésünk értékeiről hazudozott

Reklám

A hitből élő közösségek adják egy nemzet erejét, és ha ezek a közösségek egymást erősítik, akkor a nemzet egészen biztosan erős lesz - mondta Balog Zoltán, a rejtett és metszett erőforrások minisztere kedd este a harmadik hanukagyertya meggyújtásakor a budapesti Nyugati téren.
Zoom
A hanuka a megmaradás ünnepe - hangsúlyozta Balog Zoltán, utalva arra, az ünnepet annak emlékére tartják, hogy i. e. 165-ben a makkabeusok, vagyis a zsidó szabadságharcosok maroknyi serege visszafoglalta a szír-görög megszállóktól a jeruzsálemi a templomot. Ez az ünnep azt példázza - tette hozzá a miniszter -, hogy még a hadászatilag, stratégiailag és minden emberi számítás szerint reménytelen helyzetben is meg lehet maradni. Ennek a megmaradásnak a titka pedig a hit. Csak a "hitből élő közösségek tudják, hogy mit jelent először legyőzni saját magunkat, aztán pedig legyőzni az ellent, a gonoszság erőit" - fogalmazott.
Zoom
Azért vagyunk egy téren, azért "nem bújunk el templomok, zsinagógák falai közé", mert ezt a közös titkunkat szeretnénk megosztani - tette hozzá a miniszter.
Balog Zoltán kitért arra is: újra és újra föl kell fedezni és el kell mondani, hogy milyen értékei vannak a közösségek együttélésének. A közös életnek, amelynek voltak nagyon tragikus, szomorú pillanatai, és vannak értékei, amelyeket "egyre jobban meg akarunk becsülni".
Zoom
Hozzátette: ha megismerjük és megbecsüljük egymás ünnepeit, akkor talán a hétköznapokban is sokkal jobban meg fogjuk tudni becsülni egymást, amire nagy szükség van Magyarországon.
Zoom
Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija köszöntőjében arról beszélt, hogy a hanuka a fényről és a sötétségről szól. A sötétség félelemmel tölt el, a félelemnek pedig hihetetlen ereje van. "Nem véletlen, hogy a történelem során a legborzasztóbb rezsimek és diktatúrák a félelemre apelláltak, a félelemmel manipuláltak".
Zoom
Köves Slomó felidézte: a zsidóság 3300 éves történelmében sok minden van, ami okot adna a félelemre. "A történelmünk tele van megaláztatással, száműzetéssel, szenvedéssel, mi mégsem a félelemre építünk." Mi a napnak, a fénynek vagyunk a munkásai - idézte a Talmudot, hozzátéve: nem a félelemre, hanem a fényre építenek. (Látható ennek "fényes" példája mondjuk Izraelben és az általa megszállt területeken, de vannak "közelebbi", nem is oly régi "nem félelemre épülő építményeik", ilyen volt pl. a Rákosi- vagy a Kun Béla-terror - a szerk.)
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready