A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) a szocialista kormányok idején az Egymásért Egy-Másért Alapítvány segítségével lépett kapcsolatba a Political Capitallel (PC), amely összesen 190 milliónyi megrendelést kapott - írta hétfői számában a Magyar Idők.
A lap arra a zárójelentésre hivatkozik, amelyet a parlament szakbizottsága a polgári elhárítás és a cég közötti, a Gyurcsány-kormány idején kötött szerződések feltárására indított vizsgálat alapján készített.
Egy 2007 januárjában kötött szerződés alapján az Egymásért Alapítványnak olyan külsős vállalkozást kellett keresnie, amely radikális szervezetek internetes tevékenységét figyeli, és erről írásban beszámol. Abban is megállapodtak, hogy az NBH készpénzben átad az alapítvány képviselőjének mintegy 23,5 millió forintot, amelyet az eljuttat a további közvetítést ellátó szervezet részére.
A dokumentumokat a később, 2012-ben milliárdos csempészet és sikkasztás miatt hat évre ítélt, majd 2015-ben feltételesen szabadlábra helyezett Földesi-Szabó László írta alá az alapítvány képviseletében.
Zoom
Földesi-Szabó László, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány elnöke (MTI Fotó: Földi Imre)
A vizsgálatot lezáró jelentés szerint a polgári elhárítás állományában felrótták, miért a baloldalhoz kötődő cég végzi azokat a nyílt forrású hírszerző feladatokat, amelyre az NBH-nak is megvan a saját szerve.
A megállapodást ellenző információs igazgatót felmentették hivatalából. A jelentésből kiderült, hogy a cégcsoportnak az NBH 2006 decembere és 2009 között 190 millió forintot fizetett ki.
(Magyar Idők)