Nőtt az "antiszemita előítéletesség" Magyarországon az elmúlt évben - hangzott el a Tett és Védelem Alapítvány megrendelésére a Medián által tavaly novemberben végzett (és valamiért csak most közzétett) felmérés eredményeit bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón. Azt olvasóinknak persze fölösleges hangsúlyoznunk, hogy nem elő-, hanem nagyon is utóítéletekről van szó.
Zoom
Hann Endre
A Hann Endre szociálpszichológus, a Medián ügyvezető igazgatója által ismertetett eredmények alapján a magyar társadalom 23 százalékát találták "erősen", 12 százalékát "mérsékelten" antiszemitának, mindkét adat kétszázalékos emelkedés az előző évihez képest.
Zoom
A megrendelő - provokálnak, majd ajvékolnak a reakció miatt; nincs is ennél jobb fegyver (meg persze üzlet)
A két csoport a Jobbik támogatóinak 59, a Fidesz-hívek 41 százalékát teszi ki, míg az MSZP híveinél 24, az LMP-seknél és a Demokratikus Koalíció támogatóinál 18-18 százalék ez az arány - hangzott el.
Mint mondta, a népességen belül a középkorúak "előítéletessége" valamivel meghaladja az átlagot, de egyéb tekintetben nincsenek jelentősebb kiugrások.
(MTI nyomán)
Frissítés: alább látható egy frissen beküldött olvasói fénykép. Vajon miért van antiszemitizmus hazánkban (meg a világon mindenhol, ahol zsidó él)?...
Zoom
2. frissítés: mégsem "drámaian rossz" a megítélésük
Az MTI-hír folytatása:
Az 1200 fős, a 18 éven felüli népességet reprezentáló mintán, személyes megkérdezéssel végzett felmérés eredményeként említette, hogy a magyar lakosságot "csak igen mérsékelten foglalkoztatják a zsidósággal kapcsolatos kérdések".
A bemutatott adatok szerint a zsidókat érzelmi alapon elutasítók - azaz őket ellenszenvesnek látók - aránya egy év alatt 23-ról 26 százalékra emelkedett, a kognitív, vagyis "vélt vagy valós ismereteken alapuló antiszemitizmust erősen vallóké" 41-ről 42 százalékra, a nézetet erősen képviselőké 13-ról 14 százalékra nőtt az egy évvel korábbi vizsgálat óta.
Zoom
Hann Endre szociálpszichológus, a Medián ügyvezető igazgatója (b) és Róna Dániel, a Medián kutatója (takarásban), szerzők, valamint Bodnár Dániel, a kutatást megrendelő TEV kuratóriumi elnöke (b2) és Szalai Kálmán, a TEV kuratóriumi titkára (b3) az Antiszemita előítéletesség a magyar társadalomban című kutatási jelentést ismertető sajtótájékoztató előtt a TEV judapesti irodájában 2016. április 19-én
A zsidók iránti ellenszenv arányban áll minden más másság elutasításával - jegyezte meg a kutató, hozzátéve, ebben az összevetésben a csoport megítélése "nem drámaian rossz".
Példaként hozta fel, hogy a válaszadók 78 százaléka nyilatkozott úgy, nem szeretné, ha migráns költözne a szomszédságába, míg bőrfejűt 74, arabot 71, "romát" (értsd: cigányt - a szerk.) 68, "négert" 61, homoszexuálist 57, románt 49, kínait 48 százalék nem látott volna szívesen a lakóhelyén. A zsidók esetében 31 százalék volt ez az arány - mondta Hann Endre, felvetve, milyen lenne a válaszadók tényleges magatartása, ha ez valóban megtörténne.
Zoom
Bodnár Dániel, a kutatást megrendelő alapítvány kuratóriumának elnöke, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőségi tagja az eseményen arról beszélt: a harmadik alkalommal elvégzett felmérés célja, hogy közös keretrendszert sikerüljön kialakítani, és így a társadalmi párbeszéd során ugyanazt értsük antiszemitizmus alatt, ahogyan az is, hogy az eredmények alapján cselekvési programot alakítsanak ki.
Zoom
Hann Endre szociálpszichológus, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója (b) és Róna Dániel, a Medián kutatója (k), szerzők, valamint Bodnár Dániel, a kutatást megrendelő TEV kuratóriumi elnöke
A "legszomorúbb és legfelrázóbb" eredmények között említette az ún. holokauszt "tagadásával és relativizálásával" kapcsolatos adatokat, mondván, 2003 óta nő az e nézeteket osztók aránya, ha az elmúlt másfél évben jelentősen csökkent is a nyilvánosságra került esetek száma.
"Rosszul beszélünk a holokausztról" - állapította meg Bodnár Dániel. A nyilvánosság előtt eltávolítóan, "telítettségélményt és -érzést" keltő módon szólnak a témáról, és ebben szerepe van a politikai véleményformálók mellett a zsidó közösségnek is - tette hozzá.