Mintegy kilencven számítástechnikai eszközt, köztük a Fidesz-frakció hét vadonatúj laptopját lopta ki a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból a rendőrség gyanúja szerint egy raktárosnő – írja az Átlátszó. A lap úgy tudja, nyomoz a rendőrség az ügyben.
A Fidesz-frakciótól ellopott két HP, két Toshiba és három Lenovo laptop idén március 3-án érkezett meg a Képviselői Irodaház raktárába, ám amikor egy hónappal később szerették volna megkapni a frakció tagjai, már nem találták. Ezek együttes értéke a rendőrök megállapítása szerint 1,75 millió forint.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság Betörési Osztályának munkatársai mellett az Országgyűlés Hivatalának informatikusai is a számítógépek keresésébe fogtak, s az egyik laptopot egy hirdetési oldalon meg is találták. Az eladó révén jutottak el a nyomozók odáig, hogy annak egyik ismerőse, a Képviselői Irodaház raktárosa lehetett az, aki kihozta a munkahelyéről a gépeket, és átadta neki.
A Képviselői Irodaházba és a Parlamentbe belépéskor ellenőrzik a belépőket (a képviselőket kivéve), kifelé menet ellenben mindeddig nem ellenőriztek. Most hétfőtől kilépéskor is átnézik már a dolgozók táskáit, ha pedig valaki saját laptoppal érkezik a házba, azt belépéskor felírják.
A nőt meggyanúsították a 7 laptop, majd a Parlamentből hiányzó további 74 asztali számítógép és 5 monitor ellopásával is. A házkutatás a raktáros XIII. kerületi lakásán nem vezetett eredményre, a nyomozók kivonultak a Képviselői Irodaházba is, de a dolgozó benti dolgai között sem akadtak másra, mint egy kölcsönszerződésre az orgazdával: a nő 110 ezer forintot adott kölcsön a férfinak tavaly karácsony előtt. A pénzt elmondása szerint csak most márciusban kapta vissza.
A nő 2011 szeptemberétől dolgozott a Parlamentben, onnan idén februárban ment át a Képviselői Irodaházba. A rendőrök szerint a nő 2015 októbere és 2016. január 31. között hordta ki a Parlamentből a számítógépeket, ez azt jelentené, hogy nagyjából mindennap el kellett volna lopnia egyet.
A védőügyvéd szerint a rendőrség nem keresett magyarázatot arra, hogy miként tudta a raktáros minden feltűnés nélkül kivinni a laptopokat és a nagydarab asztali számítógépeket és monitorokat annak ellenére, hogy van biztonsági szolgálat és parlamenti őrség is, a két épület pedig az ország legjobban védett és ellenőrzött épületei közé tartozik. A tavaly októberi teljes körű, a Palament egészére kiterjedő leltár sem tárt fel semmilyen hiányt. Az ügyvéd szerint a nőre próbálják ráverni a leltárból hiányzó számítógépek eltűnését.
A raktáros egyébként nem tagadta, hogy ismeri az orgazdát, annak testvére ugyanis szintén a parlament alkalmazottja, annak lakatosműhelyében. Ez a férfi felügyelte egyebek mellett a raktárban a cső- és vezetékcserélési munkákat végző külső vállalkozó embereinek a munkáit. Ezekre az emberekre sem az őrség, sem más nem figyelt oda, amikor a felújítást befejezték. Az ügyvéd szerint az orgazdasággal gyanúsított férfi testvérének ugyan vagyon elleni bűncselekmény elkövetése miatt volt priusza is, ennek ellenére átcsúszott a B típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen, és dolgozhatott a parlamentnek.
Szilágyi Zoltán, az országgyűlés sajtófőnöke megerősítette, hogy a BRFK nyomozást folytat az ügyben, de ennél többet nem mondtak. A BRFK azt közölte, hogy „a Budapesti Rendőr-főkapitányság lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást két személlyel szemben. A nyomozás határideje 2016. június 5-e, mely meghosszabbítható.”
(HVG nyomán)