Kevesebb jelölést kapott Vona Gábor két alelnökjelöltje, mint a két vétózott jelölt, Hegedűs Lorántné és Novák Előd még a nyílt jelölés során is, akik az összesített jelölési adatok szerint ott lennének az elnökségben. Az elnöki posztért ellenjelölt nélkül induló Vona Gábor - aki jelenleg alternatív lehetőség híján a tagszervezetek 93%-ában kapott valamekkora többséget, s ezáltal jelölést, korábban bejelentette, elnöki vétót fog emelni indulásuk ellen, helyettük Fülöp Eriket és Janiczak Dávidot szeretné az elnökségben látni. Váratlan fejlemény, hogy Hegedűs Lorántné a tagság kimagasló bizalmi indexe ellenére visszamondta alelnökjelölti szerepvállalásának lehetőségét, viszont Vona Gábor garanciájával folytathatja önkormányzati szakpolitikai feladatait.
A hétvégén tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A párt szabályzatai alapján a jobbikos alapszervezetek jelölhették taggyűléseiken azokat a személyeket, akiket a Jobbik elnöki és alelnöki tisztségében szeretnének látni. A nemzeti párt bármely tagja adhatott le szándéknyilatkozatot s indulhatott el akár az elnöki, akár az alelnöki megbízatásért - írja közleményében Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója. Alább a folytatás.
A jelöltállítás folyamata megmozgatta a párt szervezeteit, magas aktivitás mellett 700 küldöttet regisztráltak a kongresszusra.
Hivatalos elnökjelölt az lehet, akit a beérkezett jelölések legalább 20 százaléka elnöknek jelöl, míg alelnökjelöltként az indulhat, aki legalább 10 százalékos jelölési arányt szerez meg a jelölési folyamatban részt vett szervezetek segítségével.
A jelölések összesítése alapján egy elnökjelölt és 12 alelnökjelölt lépte át a jelöltállítási küszöböt.
Az elnökjelölési folyamatban részt vett szervezetek 92,8 százaléka Vona Gábort jelölte a Jobbik elnöki tisztségére, így egyedül ő lépte át a 20 százalékos érvényességi küszöböt.
Zoom
Az alelnökjelölési folyamatban résztvevő szervezetek 84,1 százaléka Volner Jánost, 75,1 százaléka Toroczkai Lászlót, 71,6 százaléka Z. Kárpát Dánielt, 65,6 százaléka Sneider Tamást, 47,9 százaléka Hegedűs Lorántnét, 47 százaléka Novák Elődöt, 46,7 százaléka dr. Fülöp Eriket, 38,4 százaléka Janiczak Dávidot, 21,6 százaléka Kepli Lajost, 17,5 százaléka Murányi Leventét és dr. Gyüre Csabát, 14,9 százaléka Bana Tibort jelölte alelnökjelöltnek, így mindannyian átlépték az induláshoz szükséges 10 százalékos küszöböt.
A két évvel ezelőtti tisztújító kongresszushoz képest nagyobb arányban vettek részt a jobbikos alapszervezetek mind az elnök-, mind az alelnökjelölési folyamatban, mindössze 20 szervezet mondott le hivatalosan az elnökjelölés és 13 az alelnökjelölés jogáról.
Frissítés: Az esetleges listázás ellenére is vállalták véleményüket az alapszervezetek - Novák nem hagyja szó nélkül a Simicska-paktumot emlegetőket
Novák Előd, a Jobbik alelnöke Fb-oldalán gratulált a jelölteknek. Soraival a szintén alelnökjelölt Hegedűs Lorántné egy május 9-én kelt bejegyzését osztotta meg, mely a jelek szerint arra utalt, hogy "megfigyelhetik" a vétózandók szimpatizánsait. Alább a bejegyzés.
Győzelem! Köszönöm, hogy sokan a listázásukat is vállalva véleményt mertek nyilvánítani, támogatásukról mertek biztosítani akár csak egy-egy kattintással, akár alapszervezeti jelöléssel, melyeknek köszönhetően a végleges összesítés szerint Hegedűs Lorántné és én is benne vagyok a 6 legtöbb jelölést kapott alelnökjelölt közt, azaz egy titkos szavazás után (ahol papírforma szerint még többen mernének támogatni minket) ott lennénk a 6 alelnök közt egy "szabadversenyes" választáson.
Gratulálok az általam is támogatott Vona Gábornak és az összes alelnökjelöltnek az indulás jogához, hiszen nemcsak az elnök úr által javasolt 6, hanem mind a 12 alelnökjelölt bőven megkapta a szükséges számú jelölést, ami komoly jelzés. Külön gratulálok az alelnökjelöltek közt toronymagasan első Volner Jánosnak, ami szintén olyan jelzés, amit nem hagyhat figyelmen kívül Vona Gábor. Ahogy a minap is írtam: olyan komoly számban érkeznek jelölések az elnöki elképzeléssel szemben, hogy az a kongresszuson egy kompromisszumos megoldást látszik eredményezni, hogy legalább ne egy ember dönthessen a jövőben mindenről, s így a felbolydult tagságot is sikerülhet megnyugtatnunk (amiben lesz feladatom, de nem alelnökként készülök erre, nem is rólam szól az ügy, ahogy azt próbálják sokan beállítani, hanem sokkal többről).
Jogi úton veszek elégtételt azon rágalmak miatt is, melyek szerint pl. Simicskával kötött paktumról beszéltem, hiszen ilyet nem állítottam, ez komoly csúsztatás. Mellesleg a folyamatosan csepegtetett hírekkel szemben levelet sem írtam a tagoknak, pusztán minden alelnökjelöltnek kell írnia egy programadó szándéknyilatkozatot, melyet a Jobbik pártigazgatója tesz közzé a tagság számára a párt belső informatikai hálózatán. Ebben írtam le, hogy milyen Jobbikot szeretnék, s milyet nem, szent meggyőződésem szerint. S írásom minden állítása helytálló, azok valóságtartalmáért vállalom a felelősséget (a szándéknyilatkozatomról "hírt" adó hazugságokért viszont nem), érzelmeimet kordában tartva, de elveinkhez ragaszkodva írtam. Szebb jövőt!
2. frissítés: Hegedűs Lorántné nem indul az alelnökjelölti tisztségért
A volt alelnökjelölt Fb-oldalán fújt meglepő és furcsa visszavonulót:
Kedves Barátaim!
Tekintettel arra, hogy Vona Gábor elnök úr a mai nappal megszüntette szerződéses jogviszonyát Baranyi Tibor Imrével (a szektás irányultságú tradicionalisták vezetőjével), ezért alapvetően vált okafogyottá alelnökjelölti szerepvállalásom.
A Jobbik tagságának jelentős része, s nem utolsó sorban református lelkész férjem elnökségi tagságomban látta annak legfőbb biztosítékát, hogy habsburgiánus történelemhamisítás nem torzíthatja el és nem áshatja alá nemzeti radikális elkötelezettségünket.
Vona Gábor döntése garancia minderre, s arra is, hogy a jövőben önkormányzati szakpolitikai feladataimra koncentrálhassak.
Mindezek alapján - megköszönve a biztatást, a bizalmat és a mindenfelől megnyilvánuló támogatást - ezennel bejelentem, hogy visszalépek alelnökjelölti indulásomtól.
Adjon az Isten szebb jövőt!