Lázár János kilépne az EU-ból, ha rajta múlna.
Zoom
A kancelláriaminiszter azt mondta a kormányinfón: nem tudna jó szívvel a bennmaradásra voksolni a tagságról szóló népszavazáson, igaz, azt elismerte, hogy ilyen referendumot nem tervez a kormány. A Miniszterelnökség vezetője szerint az EU nem alkalmas arra, hogy Európa értékeit és érdekeit megvédje.
„Ez az én személyes álláspontom és nem a kormány álláspontja” – szögezte le Lázár János.
Frissítés: A kormányszóvivő nyugtat mindenkit: butaság, hogy kivezetnék az országot az unióból
Az Európai Unió (EU) intézményrendszerének a kritikája nem jelenti azt, hogy a magyar kormány Európa-ellenes lenne - erről Kovács Zoltán kormányszóvivő beszélt pénteken az M1 aktuális csatornán.
"Azért mert kritizáljuk az európai intézményrendszert, nem vagyunk Európa-ellenesek. Kimondottan azt szeretnénk, hogy Európa jó irányba induljon el, erős Európa legyen" - fogalmazott Kovács Zoltán, hozzátéve: ez egyetlen formában képzelhető el, mégpedig a tagállamokra való odafigyelésben, és abban, hogy a kompromisszumot meg kell találni, "nem pedig diktátumokból kell kiindulni".
Kovács Zoltán az M1 műsorában úgy fogalmazott: "lehet hisztérikusan reagálni egy-egy kijelentésre ahelyett, hogy megnéznék a valódi tartalmát, illetve azokat az okokat, amely miatt egyébként (...) valaki a magánvéleményét így fogalmazza meg." Azt mondta, a Brexit az eredménye annak, hogy Brüsszel "elhibázott" illegális migrációt kezelő politikája és egy sor gazdasági és egyéb kérdésben vallott felfogása nem egyezett a brit választók véleményével.
A kormányszóvivő az EU jövőjével kapcsolatban azt mondta: a tagállamok egyenrangú együttműködésén és közös érdekén alapuló, a tagállamokat és így az egész uniót is erősítő politikára van szükség.
Kovács Zoltán "butaságnak" nevezte, hogy ellenzéki pártok szerint a britekhez hasonló akcióra készült a kormány például az őszi népszavazással, azaz kivezetnék Magyarországot az EU-ból. A kormányszóvivő ugyanakkor az ATV műsorában elmondta: ő is igennel szavazna a kilépésre, ha ezt a kérdést a migráció kapcsán vetnék fel.
2. frissítés: Jobbikos reakció Lázár és Kovács megnyilvánulásaira: a fideszesek is felelősek az EU jelenlegi állapotáért
A Jobbik szerint a Fidesz 180 fokos pálfordulást hajtott végre az EU-hoz fűződő viszonyában - írja közleményében Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője. Alább a folytatás.
Csatlakozáskor és azt követően számtalan alkalommal a fideszes politikusok mindig szolgalelkűen végrehajtották Brüsszel diktátumait. Emlékeztetőül: a Fidesz olvasatlanul szavazta meg a Lisszaboni Szerződést, a Fidesz Brüsszel legkisebb fenyegetésére is többször módosította a „gránitszilárdságú” Alaptörvényt, és még élénken él az emlékezetünkben, amikor a fideszes Varga Mihály az EU által kért költségvetési megszorításokra így reagált: „Amit Brüsszel kér tőlünk az szükségtelen, méltánytalan és igazságtalan, de teljesítjük!”
Hogy Magyarország csatlakozás óta eltelt 12 éve kudarc, azért tehát nem kizárólag az EU dilettáns, hozzá nem értő vezetése, hanem a vörös és narancs színezetű szolgalelkű magyar kormányok is súlyosan felelősek. Az európai trendek azt mutatják, uniószerte növekszik azon politikai erők népszerűsége, akik ezt a közösséget radikális reformokkal kívánják megváltoztatni. A Jobbik ebbe a politikai pártcsaládba tartozik, ezért célunk az uniós alapszerződés újratárgyalása, hogy az valóban Magyarország érdekeit szolgálja, és azt népszavazással szeretnénk szentesíteni.
(Kuruc.info - HírTV - MTI nyomán)