Magyarország a nácizmus útjára lépett Ronald Lauder szerint, aki ezt egy az Observernek adott pénteki interjújában fejtette ki.
Zoom
A pénteken az Observerben megjelent interjúban a Zsidó Világkongresszus vezetője Magyarországot emelte ki mint az antiszemitizmus szempontjából legaggasztóbb európai országot. Lauder már a tavalyi auschwitzi látogatása során megjegyezte, hogy az európai közhangulat egyre inkább kezd hasonlítani az 1933-as évekéhez.
A riporter kérdésére ezúttal elmondta, hogy Magyarország a legbántóbb, mivel "van neonáci pártjuk, a Jobbik, szobrokat állítanak Horthynak, aki náci volt, és úgy változtatták meg az alkotmány szövegezését, hogy kikerül belőle a holokauszt szó".
Arra a kérdésre, hogyan jellemezné Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Lauder azt válaszolta: "Nagyon okos. Mindent megtesz, amit tud, hogy Oroszország újra hatalmas legyen. Putyin valódi patriótája a hazájának, igazi vezető."
Palesztinával kapcsolatban pedig elmondta: "Jártam a legtöbb arab országban. Legtöbbjük tart Irántól, USA-ellenes és úgy érzik, az USA cserbenhagyja őket. Szövetségest keresnek, és Izrael felé fordulnak. Itt az ideje egy kétállamos megoldásnak. Tudom, hogy Abdel Fattah el-Sisi, Egyiptom elnöke, akivel tárgyaltam néhányszor, erősen hisz abban, hogy ezt kell tenni. Azt hiszem, meg lettek híva a felek, hogy találkozzanak Egyiptomban."
(Mandiner)