Facebook-oldalán magyarázza el Eörsi Mátyás volt SZDSZ-es parlamenti képviselő, jelenleg a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció (DK) tagja, hogyan lehetséges, hogy az Orbán-kormány őt jelöli egy demokráciákat tömörítő nemzetközi szervezet élére. A szervezetből két éve még egyenesen ki akarták zárni hazánkat.
Zoom
Gyurcsányt mikor jelölik valami jó kis sóhivatal élére?
Eörsi a 2000-ben alapított, varsói székhelyű Demokráciák Közössége (Community of Democracies) nevű, a demokratikus intézményrendszer erősítését, fejlesztését célzó, 18 tagállamot tömörítő szervezet vezetőségében dolgozik, és most megpályázza a főtitkári pozíciót. A jelölést azonban hivatalosan a kormánynak kell megtennie.
"Tisztában vagyok azzal, hogy erre a hírre sokan fogják felkapni fejüket, hiszen ilyen vagy ehhez csak hasonló támogatás a NER-re a legkevésbé sem volt jellemző" – kezdi bejegyzését Eörsi, melyben kifejti, hogy a jelölés ötlete a diplomáciai állományból származik, végül a külügyminiszter, Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban meghívta egy találkozóra.
Ezen a találkozón Eörsi elmondta a külügyminiszternek, hogy helyteleníti a kormány politikáját, és ez a jövőben is így lesz, független marad a kormánytól, és „semmilyen formális vagy más nyomást" nem lehet majd rá gyakorolni. Szijjártó ezt „elfogadta és visszaigazolta" Eörsi szerint.
A jelölést Szijjártó Péter az Indexnek adott interjújában jelentette be: „[Eörsi] kérdezte, szerintem reális-e, hogy őt jelöljük, én meg mondtam, hogy persze. Elmentem a miniszterelnökhöz, mondtam, hogy szerintem ez jó ötlet, ő meg mondta, hogy a rendszerváltoztatásban szerzett érdemeket akkor is tiszteletben kell tartani, ha azóta sok mindenben nem értünk egyet. Úgyhogy a magyar kormány most Eörsi Mátyást fogja jelölni főtitkárnak. Aki DK-tag, mint számomra kiderült."
Nem Eörsi az egyetlen DK-s, akinek gesztust tesz a külügyi kormányzat: az interjúban a külügyminiszter arról is beszélt, hogy Gyurcsány Ferencnek kínai útja előtt a minisztérium Kína-főosztálya gyártott felkészítő anyagot, hogy „használja egészséggel", amit a DK meg is köszönt Szijjártóéknak.
A zsidó családba született Eörsi Mátyás 1988-ban egyik alapítója volt a történelmünk egyik legkártékonyabb politikai tömörülésének, a Szabad Demokraták Szövetségének, majd részt vett az Ellenzéki Kerekasztal képviseletében a "demokratikus átmenetről" szóló tárgyalásokon. 1990-től 2010-ig volt az SZDSZ parlamenti képviselője és egyik külpolitikusa, 2007-ben rövid ideig a párt frakcióvezetője lett. A szemkilövető pártjába, a Demokratikus Koalícióba 2012-ben lépett be.
Eörsinek sem világos, miért jó ez a Fidesznek (az országról nem is beszélve)
Eörsi azt írja, nem teljesen világos számára, milyen előnye származik a külügyi kormányzatnak a mostani jelöléséből. Bár szerinte az ő tevékenységének a megítélése a Fidesznél lényegesen jobb volt, mint ami kifelé, a médiában látszott, de nem tudja elképzelni, hogy „a hat év belpolitikai hidegháború befejezését éppen velem kezdenék″.
Ugyanakkor Eörsi abban sem biztos, hogy jó-e egyáltalán neki a kormányzat támogatása: „ebben a pillanatban azt sem lehet megmondani, hogy a jelölés elősegíti vagy – figyelemmel Magyarország nemzetközi megítélésére – inkább hátráltatja megválasztásomat, hiszen a döntést a 18 országból álló Igazgatótanács fogja meghozni.″
A Demokráciák Közössége és a magyar kormány viszonya legutóbb akkor került a hírekbe, amikor 2014 őszén komolyabban felvetődött, hogy az Orbán-kormány "antidemokratikus intézkedései" miatt Magyarországot ki is zárhatják a szervezetből. Erre végül nem került sor, és most úgy tűnik, Eörsi személyében a közösségnek akár még magyar vezetője is lehet - írja az Index, bár arról nem tesznek említést, hogy magyar jelölt is pályázna a főtitkári székre.
Frissítés: Kunczét és Petőt is várja a kormánycsapatba a Jobbik
Sok minden elfér a történelem szemétdombján, de ami egyszer már odakerült, az nem biztos, hogy ott is marad. Szijjártó Péter a jelek szerint eredményesen guberál ezen a helyen, ugyanis Kóka János után most a méltán elfeledett Eörsi Mátyást hozza vissza a politikai élvonalba.
A Demokráciák Közössége (DK) nevű szervezet főtitkári pozícióját adományozta a külügyminiszter, hazánk külföldi megítélését eddig is "sokban segítő" Eörsinek. A szélsőliberális politikus nem mellékesen Gyurcsány Ferenc pártjának, a Demokratikus Koalíciónak is tagja. Orbán Viktor szerint a "rendszerváltoztatásban szerzett érdemeket akkor is tiszteletben kell tartani, ha azóta sok mindenben nem értünk egyet". Így már érthető, hogy miért is olyan "sikeres" a kormány elszámoltatása.
Az eddigiek alapján okkal gondolhatjuk, hogy Kuncze Gábor, Magyar Bálint és Pető Iván is hamarosan csatlakozik a luxuskormány élcsapatához, hiszen a fideszkorrupció hengereit már rég kiugrott SZDSZ-esek olajozzák - írja közleményében a Jobbik.