Minden korábbinál szervezettebb módon, a lebukástól cseppet sem félve csempészik át Röszkénél, a jelenlegi szerb–magyar határon a betolakodókat, s szállítják őket az osztrák határra - értesült a Blikk.
A lap úgy tudja, hogy a drótakadály egyik megjelölt oszlopát emelik ki a földből minden hajnalban egy megadott időpontban a "magyar oldalon" a csempészek, s a drótot félrehajtva percek alatt 200–250 kontinenshódítót engednek át, aztán visszateszik a vicckerítést a helyére. Az akció után szinte semmilyen nyom nem marad. Állítólag hétvégi napokon még többen jönnek át, akár a négyszázat is elérheti az átengedett potenciális terroristák száma.
Zoom
Üzenik Brüsszelnek: nem zavarja őket a kampánykerítés
A Blikk értesülései szerint egy borsodi csapat koordinálja a műveltet, de mellettük egy szerb csempészekből álló bűnbanda is dolgozik. A lapnak egy olyan - neve elhallgatását kérő - személy nyilatkozott, aki mindkét szervezet ténykedésére rálát.
– Többnyire hajnali 3 órakor érnek a kerítés szerb oldalára (természetesen a délvidéki oldalra gondol az informátor - a szerk.), ekkor emelik ki a cölöpöt, majd hajtják fel a drótkerítést. Percek alatt átkúszik a határ szerb oldalán várakozó 200–250 ember – mesélte a bennfentes. A migránsok a sötétben egy közeli erdős részre sietnek, ott húzzák meg magukat reggelig.
Zoom
A honvédség katonái így verték le az acéloszlopokat. Most ezek közül néhányat kiemeltek a bűnözők, tehát ennyit is ér (Fotó: Isza Ferenc)
Érthetetlen, de sosem buknak le
– A közelben szoktak parkolni a csempészek rendszám nélküli autói, buszok most már ritkábban jönnek értük. Az autókra helyben szerelik fel a rendszámot. Az embercsempészek autói kizárólag nappal, csak főúton közlekednek. Most különösen felerősödött az áramlás, kihasználva a balkáni vendégmunkások tömeges átutazását. Érthetetlen, de sosem buknak le, elkerülik az ellenőrzést, mindennap dolgoznak, tucatnyi fuvart bonyolítanak ugyanazokkal az autókkal – tette hozzá az informátor. Úgy vélte, kívülről úgy tűnik, mintha a hatóságok szemet hunynának a ténykedésük felett. A lap szerint akadtak már olyan egyenruhások, akik meg is buktak.
Zoom
Ez a fotó tavaly készült az embercsempészek parkolójában. Láthattuk, miként alkudoznak, választják ki az autót és a rendszámot, majd indítják útnak a csapatot (Fotó: Blikk)
A Blikk megkérdezte a Belügyminisztériumot, az elmúlt egy évben hány büntetőeljárás vagy vizsgálat indult esetleges mulasztásért vagy vétségért a határon szolgálókkal szemben, de lapzártáig nem kaptak választ.
Az ár jóval drágább lett mint tavaly, akkor egy fuvar 4 főnek ezer euró (kb. 300 ezer Ft) volt, ma éppen duplaannyit, vagyis 600 ezer forintot kérnek a csempészek egy autóra a fuvarért. A bandák vezetői 25 százalékot tesznek el, de még így is egymil­liót kereshet egy embercsempész sofőr.
Új, akár több százezer ember megállítására is alkalmas kerítést tervez a kormány felhúzni a magyar-szerb gúnyhatárra. Az újabb védvonal az ígéretek szerint a mostaninál is erősebb lesz, bár a fentieket elolvasván ez nem lesz nehéz.
Frissítés: A rendőrség "hajmeresztőnek" tartja a Blikk állításait
Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek a fenti cikkel kapcsolatban:
Hajmeresztő történet a Blikkben.
A rendőrség cáfolja a blikk.hu oldalon 2016. augusztus 29-én 3 óra 25 perckor „Új módszerrel dolgoznak a bandák! Árat emeltek az embercsempészek” címmel és a Blikk című országos terjesztésű napilap 2. oldalán 2016. augusztus 29-én ugyanebben a témakörben, „Dupla tarifáért dolgoznak az embercsempészek” címmel megjelent írásokban foglalt, minden valós alapot nélkülöző azon híreszteléseket, amelyek szerint Röszkénél, a magyar-szerb határon minden hajnalban százával engedik át az embercsempészek az illegális migránsokat Magyarország területére.
Nem volt rest a Blikk újságírója olyan hajmeresztő történettel előállni - és több más médiatartalom-szolgáltató ezt gondolkodás nélkül átvenni és megjelentetni -, mint, hogy hajnalonként az embercsempészek a magyar oldalon megbontják a határzárat egy adott részen és azon több száz illegális migránst engednek át, majd gépkocsikkal őket továbbszállítják Ausztria irányába.
Az újságíró cikke megjelentetése előtt nem kereste meg a témakörben nyilvánvalóan hiteles információkkal bíró rendőrséget, így ezúton tartjuk szükségesnek közölni: a fentiekben részletezett történet valótlan, ezen túl teljességgel életszerűtlen.
Szükségtelennek érezzük hangsúlyozni és részletezni, hogy a rendőrség a honvédséggel közösen milyen mértékű humán és technikai erőforrást biztosít az államhatár védelmére.
A cikkekben írtakkal szemben a valóság az, hogy a rendőrség az államhatártól számított 8 kilométeres zónán belül feltartóztatja azokat a személyeket, akik illegális úton lépnek be Magyarország területére, őket az ideiglenes biztonsági határzáron kialakított kapukon át a tranzitzónákhoz irányítják a szükséges felvilágosítás mellett. Az embercsempészekkel szemben minden rendelkezésre álló törvényes eszközzel fellép a rendőrség.