A "német" pártok vezető politikusai kedden ismertették véleményüket a magyarországi kvótaszavazás eredményéről.
Zoom
Angela Merkel pártja, a CDU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió részéről Elmar Brok, az EP külügyi frakciójának vezetője azt mondta: ha minden ország úgy viselkedne, mint Magyarország, akkor semmit sem lehetne véghezvinni.
Zoom
A CDU-s Gunther Krichbaum szerint Orbán teljességgel egyoldalú kampányt folytatott, ám "súlyos kudarcot vallott".
Zoom
A párt szakpolitikusa, Ruprecht Polenz szerint a népszavazás súlyos vereség Orbánnak és népnemzeti gondolkodásának, hiszen "hatalmas propagandája ellenére sem követték elegen a kormányfőt".
Zoom
A CSU, vagyis a bajor Keresztényszociális Unió politikusa, Manfred Weber szerint a népszavazás megmutatta, hogy a magyarok nem akarnak kötelező kvótát a parlamentjük hozzájárulása nélkül, ezért a referendum eredményét nem lehet lesöpörni az asztalról, valamint megjegyezte, hogy más uniós tagországokban is sokan osztják a magyarok kételyeit, ezért az uniós állam-, illetve kormányfőknek le kell ülniük a tárgyalóasztalhoz és eredményre kell jutniuk a migráció kérdéseiben.
Zoom
A CDU/CSU-frakció külpolitikai szóvivője, Jürgen Hardt szerint a referendum nem érte el célját, következésképpen vereség a kezdeményezői számára, ezen kívül tovább fokozza a megosztottságot Magyarországon, és "tovább mélyíti az árkokat".
Zoom
Az SPD, vagyis a szociáldemokraták belügyi szóvivője, Burkhard Lischka is súlyos vereségként értelmezte az referendum eredményét, ami azt jelzi, hogy "a fák a populistáknak sem nőnek az égig".
Zoom
A liberális FDP részéről Alexander Graf Lambsdorff hangsúlyozta, hogy a referendum "pofon Orbánnak, aki kudarcot vallott, és csak a saját nemzeti pecsenyéjét sütögeti", valamint megjegyezte: "Orbán szívesen tartja a markát, amikor uniós pénzeket osztanak, és utána megint szidalmazza tovább Európát".
Zoom
(Index nyomán)